Ο σύντροφός σου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου

Couple looking at mobile phone at home.

Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ζευγάρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους μπορεί να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα και άγχος, που με τη σειρά του επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα δυσλειτουργικά μοτίβα επικοινωνίας ενθαρρύνουν επίσης την επικράτηση αρνητικών συναισθημάτων για την ίδια τη σχέση και αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένας αγχωτικός γάμος μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία μας. Η έρευνα περιελάμβανε 42 παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 12 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ζευγάρια που είχαν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής, πιο αργή επούλωση πληγών, υψηλότερα αρνητικά συναισθήματα, χαμηλότερα θετικά συναισθήματα και φτωχότερες αξιολογήσεις συζήτησης. Αξίζει να αναφερθεί πως επισημαίνεται ότι η επικοινωνία δεν είναι μόνο λόγια. Μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως να φτιάξετε καφέ για τον σύντροφό σας, να βοηθήσετε στις δουλειές του σπιτιού και να πάτε μαζί για ψώνια.

«Ακόμη και μικρά πράγματα όπως το να στείλετε ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τους πείτε ότι τους σκεφτήκατε είναι αρκετό» αναφέρουν οι ερευνητές.