Τι είναι το messy play και ποια τα οφέλη του

                                                                         Γράφει η Γεωργία Δονούκη, εκπαιδευτικός

Messy play ή αλλιώς ακατάστατο παιχνίδι είναι ό,τι λέει το όνομά του: Αφήνουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα χάος, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους με λογικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

Ας μη σκεφτόμαστε συνέχεια ποιος θα μαζέψει μετά το χάος και κυρίως ας μην αποτρέπουμε τα παιδιά από το να εκφραστούν!

 

Ακατάστατο ή αισθητηριακό παιχνίδι
Το ακατάστατο ή το αισθητηριακό παιχνίδι είναι ο όρος που χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητα που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, καταλήγοντας στην κυριολεξία σε ένα χάος όπου πρωταγωνιστεί η φαντασία! Απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και έως 5 ετών.

Τι περιλαμβάνει: Παιχνίδια με νερό, μπογιές, χώμα, άμμο, λάσπη κ.α.

Γιατί κάνει καλό;
Τα παιδιά αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη, εξερευνούν πολλά και διαφορετικά υλικά, ανακαλύπτουν τις διαφορετικές υφές και χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους! Πολλά παιδιά διστάζουν ή φοβούνται το καινούργιο. Ωθώντας τα όμως να τολμήσουν, όχι όμως πιέζοντάς τα, αποκτούν νέες εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες στην πορεία.

 Messy play στο σπίτι, γιατί όχι;
Θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά αλλά και πολλή όρεξη για καθάρισμα… Πάρτε αλεύρι, σιμιγδάλι, σόδα, νερό, χρώματα ζαχαροπλαστικής και προτείνετε στο παιδί να δημιουργήσει! Δηλαδή; Να βάψει τα μακαρόνια, αν θέλει ή -αν έχετε νερό και χώμα- να φτιάξει λάσπη! Είναι απλό αλλά πολύ διασκεδαστικό! Και βέβαια δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο μπορεί να προκύψει κάτι απρόβλεπτα όμορφο από την όλη διαδικασία. Ή μπορεί να σας αρέσει και να θέλετε να παίξετε κι εσείς μαζί με το παιδί σας για να αποφορτιστείτε και να δημιουργήσετε ελεύθερα!