Bρέθηκε το μυστικό για “κοφτερό μυαλό”!

Όλοι θέλουμε καθώς μεγαλώνουμε να διατηρείται η εγκεφαλική μας λειτουργία σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Τι κάνουμε όμως γι’ αυτό;
Σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη, κάθε είδους τακτική σωματική δραστηριότητα στη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου και σε οποιαδήποτε ηλικία, συνδέεται με καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αργότερα στη ζωή μας.
Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι αν τηρούμε μια ρουτίνα άσκησης στην ενήλικη ζωή μας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να διατηρήσουμε καλή μνήμη και να έχουμε κοφτερό μυαλό.

Η έρευνα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σάρα-Ναόμι Τζέιμς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL),  οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry», μελέτησαν 1.417 ανθρώπους, που υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ (προσοχής, προσανατολισμού, γλώσσας, ομιλίας, μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων κ.α.) στην ηλικία των 69 ετών.

 

Προηγουμένως, είχε πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της σωματικής δραστηριότητάς τους στις ηλικίες των 36, 45, 53, 60, 64 και 69 ετών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατατάχθηκαν σε κατηγορίες: αδρανείς, μέτρια δραστήριοι (1-4 φορές άσκηση τον μήνα) και πιο δραστήριοι (πάνω από πέντε φορές μηνιαίως), βαθμολογούμενοι με ένα τελικό σκορ από 0 (αδρανείς σε όλες τις ηλικίες) έως 5 (δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες). Το 11% βαθμολογήθηκαν με μηδέν (μόνιμα αδρανείς), το 15% με πέντε (πάντα δραστήριοι ανεξαρτήτως ηλικίας), ενώ οι υπόλοιποι κάπου ανάμεσα.

Σωματικές δραστηριότητες και γνωστικές επιδόσεις
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες,  όσοι συμμετέχοντες πήραν  «άριστα» στη σωματική δραστηριότητα (δηλαδή ήταν δραστήριοι σε όλες τις ηλικίες) είχαν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις, καθώς και καλύτερη μνήμη στα 69 τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι, συγκριτικά με όσους ήταν  αδρανείς, οι συμμετέχοντες που ήταν μέτρια δραστήριοι είχαν πιο υγιή εγκέφαλο και νου.

Δραστηριότητα σε κάθε ηλικία
Η τακτική σωματική άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης.
«Η ενθάρρυνση των αδρανών ενηλίκων να γίνουν πιο δραστήριοι σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και η ενθάρρυνση των ήδη δραστήριων ενηλίκων να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, μπορούν να αποφέρουν οφέλη στην κατοπινή γνωστική λειτουργία» καταλήγουν οι ερευνητές.