Ένα νησί… από το πουθενά!

Γνωρίζετε ότι τα ηφαίστεια δημιουργούν κάποιες φορές νέα νησιά ή βυθίζουν άλλα;

Ένα νέο νησί εμφανίστηκε στον νότιο Ειρηνικό το 2015 και όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιστήμονες θεώρησαν πως ήταν μία μοναδική ευκαιρία έρευνας, όχι μόνο στους τομείς της γεωλογίας και ηφαιστειολογίας, αλλά και της βιολογίας.

Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν οι επιστήμονες, καθώς το 2022 το νησί Hunga Tonga-Hunga Ha’apai εξαφανίστηκε όπως εμφανίστηκε… ξαφνικά και απρόσμενα! Αυτό συνέβη μετά από ακόμα μία ηφαιστειακή έκρηξη!

Όμως, κατά τα επτά χρόνια ύπαρξής του, το νησί αποκάλυψε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα!

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά σε μία κοινότητα μικροβίων που δεν είχαν δει ξανά. Μικρόβια τα οποία μεταβόλιζαν το θείο και τα ατμοσφαιρικά αέρια, παρόμοια με οργανισμούς που ζουν κοντά σε θερμές πηγές ή σε θερμικούς πίδακες στα βάθη των ωκεανών.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα εδάφους από 32 σημεία στο νησί και μελέτησαν το DNA. Τα φυτά αποίκισαν το νησί γρήγορα μετά την εμφάνισή του, πολύ πιθανό χάρη στους σπόρους που περιέχουν τα περιττώματα των πουλιών. Στις άγονες περιοχές γύρω από την καλντέρα του ηφαιστείου, εντόπισαν βακτήρια και αρχαία σε όλα τα δείγματα, παρόλο που τα μικρόβια είχαν μικρότερη ποικιλία από αυτά που βρέθηκαν κοντά στα φυτά.

“Ένας από τους λόγους που πιστεύουμε πως βλέπουμε αυτά τα μοναδικά μικρόβια, είναι επειδή οι ιδιότητές τους ταιριάζουν με τις ηφαιστειακές εκρήξεις. Πολύ θείο και υδρόθειο, το οποίο τροφοδοτεί το μοναδικό είδος που βρήκαμε. Τα μικρόβια ήταν σχεδόν ίδια με αυτά που βρίσκουμε στο υδροπίδακες, θερμές πηγές όπως το Yellowstone και άλλα ηφαιστειακά συστήματα. Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι πως τα μικρόβια προήλθαν από αυτόν τον τύπο πηγών”.

Το ηφαίστειο, όταν εξερράγη τον Ιανουάριο του 2022, παρήγαγε την πιο καταστροφική έκρηξη του 21ου αιώνα, με την υψηλότερη στήλη καπνού και στάχτης που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

Το νησί δεν υπάρχει πια όμως πλέον όταν εμφανιστεί κάποιο άλλο, οι ερευνητές θα έχουν μία σημαντική προηγούμενη εμπειρία και γνώση. Μέχρι τώρα άλλωστε κανείς δεν είχε μελετήσει διεξοδικά τους μικροοργανισμούς σε ένα τέτοιου είδους νησί και σε τόσο πρώιμο στάδιο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο mBio.