Φύγε από την τοξικότητα και κάνε χώρο στη ζωή σου για αυτούς που ήρθαν για να μείνουν

Καλημέρα SayYesser!!!

Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να το χειριστούμε, όταν συμβεί, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί πολύ δύσκολο.

Το να αφήσεις κάποιον σίγουρα θέλει δύναμη, προθυμία και αγάπη. Αλλά, το πιο σημαντικό, χρειάζεται επίγνωση και σοφία. Όταν η ζωή μας δοκιμάζει, συχνά συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε έτοιμοι.

Οι άνθρωποι που είναι βάρος για μας μοιάζουν με ένα ποτήρι νερό με λάσπη στο κάτω μέρος. Στην επιφάνεια φαίνεται ότι το νερό είναι καθαρό. Αν όμως το ανακατέψουμε, η λάσπη γεμίζει όλο το ποτήρι.

Πώς θα απαλλαγούμε από τη λάσπη;

Ο Nagarjuna, βουδιστής φιλόσοφος, ισχυρίστηκε ότι τίποτα δεν είναι πραγματικά μόνιμο. Στα πάντα υπάρχει μόνο ροή. Τίποτα δεν είναι (ή δεν μπορεί) να κινείται κατά μήκος της ροής, τίποτα στην πραγματικότητα δεν προκύπτει ούτε φεύγει. Υπάρχει μόνο ροή.”

Αν σκεφτούμε αυτό σε σχέση με την προσωπική μας ζωή, θα δούμε ότι η απώλεια ανθρώπων είναι αναπόφευκτη. Οι άνθρωποι είναι μέρος της ροής και ήδη τους αφήνουμε να φεύγουν κάθε μέρα. Ακόμη και τα δικά μας συναισθήματα και σκέψεις αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, αλλά εμείς είμαστε αυτοί που τα κρατάμε μέσα μας.

Κατά συνέπεια, το μόνο μέρος που κατοικούν οι άνθρωποι που έχουν φύγει, είναι στο μυαλό μας. Ακόμη και όταν κάτι ή κάποιος έχει ήδη φύγει σωματικά, λόγω της υπερβολικής πνευματικής μας δραστηριότητας εμείς τον κρατάμε “ζωντανό” μέσα μας.

Αν πραγματικά θέλουμε να αφήσουμε κάποιον, πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεχάσουμε τις  εικόνες με τις οποίες τον έχουμε συνδέσει. Μόλις καταρρίψουμε λοιπόν με κάποιο τρόπο τον μύθο του, το να αφήσουμε κάποιον να φύγει θα συμβεί φυσικά. Όλα έχουν να κάνουν με μας. Εμείς είμαστε αυτοί που μένουμε κολλημένοι σε τοξικές σχέσεις κάθε είδους και μόνο αν καταπολεμήσουμε τον φόβο της απώλειας με τον οποίο τις έχουμε συνδέσει θα καταφέρουμε να νιώθουμε πραγματικά ελεύθεροι.

Ένα ακόμα λάθος που κάνουμε είναι η ελπίδα που τρέφουμε ότι κάποιον μπορούμε να τον αλλάξουμε, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει απλά να καταλάβουμε ότι η ενέργεια που δίνουμε σε μια σχέση που δεν προορίζεται να ανθίσει θα μας προκαλέσει απλά περισσότερο πόνο.

Tip of the Day:  Επειδή φοβόμαστε την αβεβαιότητα – για το τι θα ακολουθήσει – κρατάμε πολύ καλά αυτό που είναι παρόν αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από το πόσο τοξικό ή επώδυνο μπορεί να είναι, έτσι δείχνουμε έμμεσα στο σύμπαν ότι δεν εμπιστευόμαστε αυτό που μας επιφυλάσσει.

Για να αφήσουμε κάποιον, θα πρέπει να αφήσουμε την άρνηση της πραγματικότητας και να αποδεχτούμε αυτό που είναι. Δεν είναι κάθε άτομο που συναντάμε προορισμένο να είναι μαζί μας. Μερικοί άνθρωποι μπαίνουν στη ζωή μας για να προκαλέσουν αλλαγή μέσα μας, προετοιμάζοντάς μας για τους ανθρώπους που πρόκειται να έρθουν για να μείνουν.

Για να εγκαταλείψουμε κάποιον, πρέπει να αφήσουμε την επιθυμία μας να τον αλλάξουμε ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να μας αγαπήσουν ή να μας κάνουν ευτυχισμένους. Αλλά μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι είναι οι λάθος άνθρωποι για εμάς και να φύγουμε…