H υποτιμημένη δύναμη της σιωπής…

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο αντίκτυπος της σιωπής στη ζωή μας και, στην εργασία, στην παραγωγικότητά μας, μπορεί να είναι τεράστιος;

Ίσως ακούγεται παράδοξο, όμως μπορούμε να πάρουμε πολύ περισσότερα από μια μέρα με το να επιβραδύνουμε και να αφιερώσουμε χώρο για να σκεφτούμε. Ακούγεται “ξένο” στους περισσότερους, καθώς οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι και οι απαιτήσεις πολλές, αλλά το κέρδος από τη σιωπή είναι σημαντικό.

Όσοι βρίσκονται σε υψηλές θέσης, καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα των ομάδων τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολία να διατηρήσουν την εστίασή τους. Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μετά την πανδημία η πίεση στους ηγέτες των επιχειρήσεων να αποδώσουν σε πολλά επίπεδα είναι τεράστια.

Παύση, επεξεργασία και προβληματισμός

Η παύση και η σιωπή λειτουργούν πολύ θετικά. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τη μεγάλη  ποσότητα του θορύβου στη ζωή μας και τον αντίκτυπό του στην ικανότητά μας να εργαζόμαστε παραγωγικά. Κάποιες έρευνες υπογραμμίζουν ότι τα γραφεία ανοιχτού σχεδίου μας αποσπούν την προσοχή, αλλά η πλήρης σιωπή μπορεί επίσης να είναι αγχωτική.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, είναι πιο κατηγορηματικές υπογραμμίζοντας τη σημασία της σιωπής, ή τουλάχιστον των στιγμών ησυχίας. Έρευνα από τον Imke Kirste της Ιατρικής Σχολής Duke διαπίστωσε πρόσφατα ότι η σιωπή ήταν εξαιρετικά ευεργετική για τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που τώρα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αστάθεια και πολυπλοκότητα, οι ηγέτες μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί εάν βρουν χρόνο στην ημέρα τους να σταματήσουν, να επεξεργαστούν και να προβληματιστούν. Στιγμές σιωπής σε έναν όλο και πιο θορυβώδη κόσμο μας βοηθούν να “προστατεύσουμε” την ικανότητά σας να σκεφτόμαστε καθαρά πριν πάρουμε κάποια απόφαση.

Ήξερες ότι…

Το να περνάμε χρόνο στη σιωπή μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το στρες. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση. Επιπρόσθετα, η περισυλλογή μπορεί να βοηθήσει προσεγγίσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν από άλλη οπτική γωνία.

​Η σιωπή, ακόμα, μας επιτρέπει να ακούμε πιο προσεκτικά και να κατανοούμε τους άλλους σε βάθος αλλά και να κατανοούμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας, φτάνοντας σε ένα ανώτερο επίπεδο αυτογνωσίας.