Ποια είναι η πιο αγχωτική ώρα της ημέρας & tips για καταπολέμηση του στρες

Ξέρετε πότε είμαστε πιο αγχωμένοι μέσα στην ημέρα μας και ποιοι παράγοντες συντελούν σε αυτό; 

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δείγμα 2.000 Βρετανών μέσω του OnePoll για τη Rescue Remedy το πρωί είναι η πιο αγχωτική στιγμή της ημέρας.

Ειδικότερα, το πιο αγχωτικό διάστημα είναι μεταξύ 7:23 π.μ. και 8:43 π.μ. και ο πρώτος στρεσογόνος παράγοντας εμφανίζεται γύρω στις 8:18 π.μ.

Τι συμβαίνει τότε…

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να σημειωθούν καταστάσεις που δημιουργούν άγχος όπως είναι: η κίνηση στον δρόμο, οι λεκέδες στα ρούχα μας, το να καθυστερήσουμε να ξυπνήσουμε ή το σπάσιμο ενός αντικειμένου.

Ο ρόλος της προηγούμενης μέρας…

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κούραση (46%), ο διακοπτόμενος νυχτερινός ύπνος (36%) και μια κουραστική μέρα στη δουλειά (33%) ήταν κάποιες από τις βασικές αιτίες για να αγχωθεί ένα άτομο την επόμενη μέρα.

Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις στους δέκα (41%) ισχυρίζονται πως έμειναν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ότι είχαν διαταραχές ύπνου εξαιτίας καθημερινών ασχολιών τους. Σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερο ποσοστό (50%), σε αντίθεση με τους άνδρες που ήταν 32%.

Να ακούμε το σώμα μας και το μυαλό μας…

Η εκπρόσωπος της Rescue Remedy, Zuzana Bustikova, δήλωσε ότι “περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι μας λέει το σώμα και το μυαλό μας και, αν και δεν είναι πάντα εύκολο, είναι ζωτικής σημασίας να ορίσουμε καλές συνήθειες όπως το να τρώμε καλά, να καθιερώνουμε μια ρουτίνα χαλάρωσης πριν τον ύπνο και να αφιερώνουμε χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας”.

Τips για να μειώσετε το στρες

– Εστιάστε!

Βρείτε 5 λεπτά για να εστιάσετε σε μια συμπεριφορά. Προσέξτε πώς νιώθετε τον αέρα στο πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς χτυπά το πόδι σας το έδαφος. Όταν περνάτε χρόνο εστιασμένοι στις αισθήσεις σας η ένταση μειώνεται.


– Μιλήστε στους φίλους σας

Οι φίλοι βοηθούν πολύ στη διαχείριση του στρες. Μιλήστε με έναν φίλο και μοιραστείτε αυτό που σας συμβαίνει. Θα αποφορτιστείτε και θα δείτε ίσως ό,τι σας απασχολεί από άλλη οπτική.

– Συντονιστείτε με το σώμα σας

Παρατηρήστε πώς αντιδρά το σώμα σας. Δείτε πώς επηρεάζεται από το στρες. Για 2 λεπτά φανταστείτε κάθε βαθιά αναπνοή να ρέει στο κάθε σημείο του σώματος. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθώς κινείτε την προσοχή σας από τα δάχτυλα των ποδιών και πιο ψηλά με μεγάλη εστίαση. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

– Ακούστε μουσική ή κινηθείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι η απαλή μουσική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό παλμό και το άγχος. Η κίνηση μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα και να ξεχαστούμε. Μπορεί να είναι ακόμα και το ανέβασμα μιας σκάλας ή κάποιες απλές ασκήσεις στο γραφείο.

Ήξερες ότι…

– H βαθιά αναπνοή καταπολεμά την επίδραση του στρες μειώνοντας τον καρδιακό παλμό.

– O καθημερινός διαλογισμός μπορεί να μας καταστήσει πιο ανθεκτικούς στο στρες.