Ρίσκο, υγεία και επιλογή συντρόφου: Πώς σχετίζονται;

Από ποιους τύπους προσωπικοτήτων έλκονται περισσότερο οι γυναίκες; Τι ρόλο παίζει η υγεία και το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο στην επιλογή συντρόφου για περιστασιακές και μόνιμες σχέσεις; 

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διερεύνησε το πανάρχαιο ερώτημα εάν οι γυναίκες προτιμούν τελικά τους άντρες που παίρνουν ρίσκο και κατέληξε σε μερικά εκπληκτικά συμπεράσματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Evolutionary Psychological Science, χρησιμοποίησε μια εξελικτική προοπτική για να ρίξει φως στο θέμα και διαπίστωσε ότι το πλαίσιο της σχέσης και η κατάσταση της υγείας των γυναικών ήταν κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τις προτιμήσεις τους. Περισσότερες από 1.300 γυναίκες από 47 χώρες συμμετείχαν στη μελέτη.

Όσοι ρισκάρουν είναι ελκυστικοί αλλά… για πόσο;

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Ο Cyril Grueter, από τη Σχολή Ανθρωπίνων Επιστημών της UWA, ανέφερε ότι τα ευρήματα έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι άντρες που αναλαμβάνουν ρίσκο ήταν πιο ελκυστικοί για βραχυπρόθεσμες σχέσεις παρά για μακροχρόνιες σχέσεις.

“Για περιστασιακούς σεξουαλικούς συνδέσμους, οι γυναίκες προτιμούν τους ριψοκίνδυνους με καλή γενετική σύσταση” είπε ο Δρ Γκρούτερ. Ωστόσο, για πιο σοβαρές μακροχρόνιες σχέσεις, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη αξία στους αφοσιωμένους άνδρες.

 

Ο ρόλος της υγείας στην επιλογή συντρόφου

Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με καλύτερη υγεία και με καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έλκονταν περισσότερο από άτομα που έπαιρναν ρίσκα από ό,τι οι γυναίκες από άλλο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

“Οι γυναίκες σε πιο υγιείς χώρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο για το αν θα μείνουν έγκυοι σε μια βραχυπρόθεσμη σχέση –μέσω αντισυλληπτικών και αμβλώσεων– και ως εκ τούτου μπορούν να αντέξουν οικονομικά να επιλέξουν έναν άντρα επιρρεπή σε κίνδυνο” υπογράμμισε ο Δρ Γκούντμαν.

Πιο ριψοκίνδυνες οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες ήταν περισσότερο ριψοκίνδυνες από ό,τι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες και οι γυναίκες που αποφεύγουν τον κίνδυνο. Ο Δρ Γκούτερ ανέφερε ότι επειδή οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες μπορεί να έχουν λιγότερο συντηρητικές αντιλήψεις για τις σχέσεις είναι πιθανό να αντλούν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους.

Ήξερες ότι…

Οι εργένηδες κινδυνεύουν περισσότερο μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας…

Το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πρόγνωση για τον ασθενή. Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αποκάλυψε ότι οι άνδρες που ποτέ δεν παντρεύτηκαν, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία μετά τη διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας, σε σχέση με τους παντρεμένους άνδρες και τις γυναίκες ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης.

Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν 6.800 άτομα 45-84 ετών, από τα οποία ορισμένα είχαν διαγνωσμένη καρδιακή ανεπάρκεια. Η παρακολούθησή τους για περίπου πέντε χρόνια έδειξε ότι οι εργένηδες είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με τους παντρεμένους. Ωστόσο, οι χήροι και οι διαζευγμένοι δεν είχαν αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε σύγκριση με τους παντρεμένους. Από την έρευνα προέκυψε ότι η οικογενειακή κατάσταση δεν φάνηκε να αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη για τις γυναίκες.