Situationship & Grudge-dumping: Νέοι όροι στις σχέσεις μας!

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μία situationship σχέση; Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί αλλά ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός… Μήπως το grudge- dumping απειλεί τη σχέση σας;

Ας δούμε τι ακριβώς είναι οι νέοι όροι που αφορούν στις σχέσεις μας…

Το “situationship” είναι και επίσημα όρος στις σχέσεις και περιγράφει ένα είδος απροσδιόριστης σχέσης. Θυμάστε το “It’s compicated”; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εδώ… καθώς οι σύντροφοι δεν θέλουν να προσδιορίσουν τη σχέση τους.

Μήπως βρίσκομαι σε “situationship”… και δεν το ξέρω;

Ναι, μπορεί να συμβαίνει και αυτό! Υπάρχουν κάποια σημάδια όμως που μας δείχνουν πού βρισκόμαστε… Σε μια τέτοια σχέση δεν έχουμε προσδοκίες και φυσικά δεν υπάρχει δέσμευση. Ωστόσο, όλα τα δεδομένα είναι ανοιχτά και εξαρτώνται από το πώς θα “δει” τη σχέση ο κάθε σύντροφος στο -εγγύς ή μακρινό- μέλλον. Τα πλάνα εδώ είναι συνήθως της τελευταίας στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα ούτε κάτι σταθερό. Οι συζητήσεις δεν έχουν βάθος και δεν αφορούν ποτέ στο μέλλον. Οι σύντροφοι δεν είναι πάντα διαθέσιμοι, πολλές φορές είναι δύσκολο να συμπέσουν λόγω άλλων προτεραιοτήτων. Δεν υπάρχει συναισθηματική ασφάλεια ούτε συνέπεια, αλλά η σχέση χαρακτηρίζεται από χαλαρότητα, χωρίς τίποτα να αποκλείεται…

Τα υπέρ και τα κατά

Σίγουρα δεν είναι όλα για όλους! Κάποιοι νιώθουν ανασφάλεια από μια τέτοια σχέση, ενώ άλλοι νιώθουν ευτυχία, καθώς δεν περιορίζονται από τίποτα. Όσοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ίσως νιώθουν μόνιμη απογοήτευση και είναι κενοί συναισθηματικά, ενώ σε άλλους η μεγάλη ελευθερία κινήσεων λειτουργεί πολύ θετικά. Το θέμα είναι να αναγνωρίζουμε μια τέτοια σχέση και εφόσον δεν είναι επιλογή μας ή στην πορεία βλέπουμε πως δεν μας καλύπτει να μη βυθιζόμαστε σε αυτήν αλλά να αποφασίζουμε με βάση τα θέλω μας.

Πάμε τώρα στο grudge-dumping…

Συχνά δεν το καταλαβαίνουμε αλλά εξαιτίας του η σχέση μας φθείρεται και μπορεί να καταστραφεί. Όταν τα καταπιεσμένα συναισθήματα οδηγούν σε ξεσπάσματα τότε έχουμε grudge-dumping. Ό,τι μας ενοχλεί και δεν το εξωτερικεύουμε, σταδιακά γιγαντώνεται μέσα μας. Όταν -πολύ αργότερα- εκφράζεται έχει πολύ μεγαλύτερη ένταση, και αυτό είναι απειλητικό για τη σχέση.

Ανακουφιστικό αλλά και τοξικό

Το grudge-dumping αρχικά μας ανακουφίζει και ίσως νιώθουμε ότι μας λυτρώνει. Όμως, είναι πολύ πιο τοξικό από ό,τι νομίζουμε συνήθως και είναι ικανό να καταστρέψει ολοκληρωτικά τη σχέση.

Όσοι υιοθετούν αυτή τη συμπεριφορά είναι συνήθως people-pleasers, δηλαδή χαμογελούν πάντα και δεν θέλουν με τίποτα να προκαλέσουν και να διαφωνήσουν έντονα. Αλλά όταν έρθει η στιγμή που όσα έχουν συσσωρευθεί εξωτερικεύονται, προκαλείται μια έκρηξη χωρίς προηγούμενο και με ανυπολόγιστες συνέπειες.