Υπάρχουν αντιοξειδωτικά και στο κρέας!

Νέα επιστημονική μελέτη από το Osaka Metropolitan University αναφέρει ότι υπάρχουν αντιοξειδωτικά και στο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, του χοιρινού αλλά και του μοσχαρίσιου κρέατος. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Antioxidants.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Hideshi Ihara, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τα διπεπτίδια που περιέχουν 2-οξο-ιμιδαζόλη και διαπιστώθηκε πως πρόκειται για τα πιο κοινά στο σώμα. Έχουν μάλιστα υψηλή αντιοξειδωτική δράση.

Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μία μέθοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για την ανίχνευση πέντε τύπων διπεπτιδίων ιμιδαζόλης με φασματομετρία μάζας, η οποία επιτρέπει την ποσοτική ανίχνευση ιχνών τους σε ζωντανούς οργανισμούς, αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι το βοδινό, το χοιρινό, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα περιέχουν αντιοξειδωτικά – και όχι μόνο διπεπτίδια ιμιδαζόλης.

Τα διπεπτίδια ιμιδαζόλης (IDPs), που είναι άφθονα στο κρέας και τα ψάρια, είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση της κόπωσης και στην πρόληψη της άνοιας.