«Απέχουμε 300 χρόνια από την ισότητα των φύλων»

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Με την τρέχουσα κατάσταση, το UN Women εκτιμά ότι βρίσκεται 300 χρόνια μακριά» προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε και ανέφερε μια σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που εκδιώχθηκαν από το σχολείο, γυναίκες που φροντίζουν άλλα μέλη και οι οποίες εμποδίστηκαν να εργαστούν και παιδιά που εξαναγκάστηκαν σε πρόωρο γάμο.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας» υπογράμμισε ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στο Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν οι Ταλιμπάν. Εκεί «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή».

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία» είπε επίσης ο Γκουτέρες, αναφέροντας ως παράδειγμα πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς. Κάλεσε για «συλλογική δράση» παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στο φύλο, τη βελτίωση της κατάρτισης δεξιοτήτων και την επένδυση περισσότερων στη «γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων». «Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Αλλά το ίδιο και εμείς».