Φτιάχνουμε λαχταριστή παέγια και μαθαίνουμε τα μυστικά της!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε παέγια; Σήμερα που είναι η Spanish Paella Day είναι μια καλή αφορμή… Πάμε να τη φτιάξουμε;

Θα χρειαστούμε:

1 λίτρο νερό

1 κ.γλ. σαφράν

1 κ.σ. ελαιόλαδο

6 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου

2 πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια

2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

2 φλ. ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)

3 ντομάτες ψιλοκομμένες

1 φλ. αρακά

4 γαρίδες καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλατοπίπερο

Πώς γίνεται:

Ζεσταίνουμε το νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 5 λεπτά. Το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε πιάτο. Σοτάρουμε το λουκάνικο και το βάζουμε με το κοτόπουλο σε πιάτο. Στη συνέχεια σοτάρουμε την πιπεριά και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες και τέλος προσθέτουμε το αρωματισμένο νερό με τον κρόκο Κοζάνης. Μόλις βράσει το μίγμα μας, προσθέτουμε το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Μετά ρίχνουμε τον αρακά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Περιμένουμε να βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις γαρίδες. Ρίχνουμε το λουκάνικο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Γαρνίρουμε με λίγο μαϊντανό και είναι έτοιμη η παέγια μας για σερβίρισμα!

Tip

Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε να επιλέξετε μόνο κοτόπουλο και γαρίδες ή να αφαιρέσετε τον αρακά. Επίσης, μπορείτε να βάλετε πολύχρωμες πιπεριές.

Ήξερες ότι…

– Η ονομασία του πιάτου προέρχεται από το ειδικό σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται, την παεγιέρα (paellera). Είναι ένα πλατύ στρογγυλό τηγάνι με δύο χερούλια.

– Η παέγια έλκει την καταγωγή της από την περιοχή της Βαλένθια.

– Οι πρώτοι διδάξαντες ήταν οι αγρεργάτες της Βαλένθια. Στο μεσημεριανό τους διάλειμμα, άναβαν φωτιά στην ύπαιθρο και σε ένα αυτοσχέδιο τηγάνι μαγείρευαν ρύζι με λαχανικά και σαλιγκάρια.

– Η παέγια είχε την ευλογία της Καθολικής Εκκλησίας, γιατί ήταν ένα πιάτο ταιριαστό με την νηστεία της Σαρακοστής.

– Παραδοσιακά η παέγια μεγειρεύεται στην ύπαιθρο σε φωτιά από ξύλα και τρώγεται από το τηγάνι!

– Το ρύζι, που αποτελεί την βάση της παέγια, άρχισαν να καλλιεργούν στην περιοχή κατά τον 10ο αιώνα, οι Μαυριτανοί, οι μουσουλμάνοι της Βόρειας Αφρικής που είχαν υπό την κατοχή τους το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου.