Η γυναίκα που ξεκίνησε να καπνίζει σε ηλικία 112 χρονών

Είναι πολλά τα ρεκόρ που έχει αυτή η γυναίκα, ανάμεσα σε αυτά ότι μετά από 112 χρόνια ζωής ξεκίνησε το κάπνισμα. Η Ζαν Καλμάν έζησε 122 χρόνια… Λέτε αν δεν κάπνιζε να ζούσε ακόμα περισσότερο;

Η Ζαν Καλμάν γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1875 και πέθανε στις 4 Αυγούστου 1997. Η υπεραιωνόβια Γαλλίδα είναι το μακροβιότερο -επιβεβαιωμένα- πρόσωπο στην ιστορία. Πάμε να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν…

Η Καλμάν μεγάλωσε πλουσιοπάροχα. Προερχόταν από αστική οικογένεια και ανατράφηκε στη νότια Γαλλία. Φοίτησε στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τότε για τα περισσότερα κορίτσια. Μετά έκανε ιδιαίτερα μαθήματα κουζίνας, τέχνης και χορού και όταν έγινε 20 ετών παντρεύτηκε. Ποιον; Τον δεύτερό της ξάδερφο! Απέκτησαν μια κόρη, την Ιβόν, η οποία απεβίωσε το 1934.

  • Η Ζαν Καλμάν έγινε διάσημη το 1988 καθώς αποκάλυψε ότι στα νιάτα της είχε γνωρίσει τον σπουδαίο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ.
  • Όταν ήταν 113 ετών μπήκε στο βιβλίο Γκίνες όμως της στερήθηκε ο τίτλος του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο και τελικά δόθηκε στην Κάρι Γουάιτ (1874 ή 1888 – 14 Φεβρουαρίου 1991). Το 1991 επανέκτησε τον τίτλο!

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα κάπνισμα. Γιατί η Καλμάν ξεκίνησε να καπνίζει όταν ήταν πάρα πολύ ώριμη και όχι νωρίτερα;

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τον γάμο, δεν επιτρεπόταν στην Καλμάν να καπνίζει. Όταν παντρεύτηκε, ο σύζυγός της τής πρόσφερε ένα τσιγάρο για να δοκιμάσει αν της αρέσει. Ενώ ενθουσιάστηκε που θα δοκίμαζε κάτι απαγορευμένο, δεν της άρεσε και έτσι δεν ξεκίνησε τότε το κάπνισμα. Τη συνήθεια αυτή την απέκτησε όταν ζούσε σε οίκο ευγηρίας.

Πώς πέρασε τον άπλετο χρόνο της σε αυτόν τον κόσμο…

H Zαν Καλμάν δεν εργάστηκε ποτέ. Είχε έντονη κοινωνική ζωή, της άρεσε πολύ να ταξιδεύει και να κάνει γνωριμίες. Οι κοινωνικές επαφές ήταν το δυνατό της σημείο. Δεν ασχολούνταν ούτε με τις δουλειές του σπιτιού της ενώ αφιέρωνε πολύ χρόνο για να φροντίζει τον εαυτό της.

info

Το 1995 κυκλοφόρησε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Beyond 120 Years with Jeanne Calment.