Θα ζήσουμε περισσότερο αν στη χώρα μας υπάρχει ισότητα φύλων;
Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο όταν μια χώρα κάνει βήματα προς την ισότητα των φύλων, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια μελέτη που είναι η πρώτη του είδους της.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την ισότητα των φύλων σε 156 χώρες χρησιμοποιώντας έναν «τροποποιημένο παγκόσμιο δείκτη χάσματος των φύλων», ο οποίος βασίζεται σε έναν δείκτη που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) μεταξύ 2010 και 2021. Πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ αυτού δείκτη και το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεγαλύτερη ισότητα των φύλων συνδέεται με μεγαλύτερο [προσδόκιμο ζωής] τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες και μια διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των φύλων στο [προσδόκιμο ζωής]» καταλήγουν.
Ήξερες ότι…
Το 2021, κάθε αύξηση 10% στον τροποποιημένο δείκτη χάσματος των φύλων συνδέθηκε με 4,3 μήνες αύξηση στο προσδόκιμο ζωής των γυναικών και 3,5 μήνες για τους άνδρες, οδηγώντας σε οκτώ μήνες μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων.
Πού υπάρχει το μεγαλύτερο χάσμα;
Υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, με το χάσμα πολύ μικρότερο μεταξύ των χωρών υψηλού εισοδήματος. Αυτό υποδηλώνει ότι η ισότητα των φύλων μπορεί αρχικά να διευρύνει το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής, λένε οι ερευνητές, «καθώς τα οφέλη από τη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων ωφελούν κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών». Ωστόσο μπορούν να ωφεληθούν και οι άνδρες: «Καθώς οι χώρες προχωρούν κατά μήκος της συνέχειας της ισότητας των φύλων, τα οφέλη από την αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνία επεκτείνονται και στους άνδρες, οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανδρών και σε μείωση του χάσματος των φύλων στο [προσδόκιμο ζωής]».
Ποιος τομέας έχει τον ισχυρότερο σύνδεσμο με τη μακροζωία
Πολλοί από τους παράγοντες που καθορίζουν πόσο θα ζήσουμε – όπως οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, η έκθεση στη ρύπανση, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, το εισόδημα και η κοινωνική υποστήριξη – συνδέονται με τις διαφορές των φύλων σε όλο τον κόσμο…
Ο παγκόσμιος δείκτης χάσματος των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εστιάζει σε τέσσερις διαστάσεις: υγεία, οικονομικές ευκαιρίες, εκπαίδευση και πολιτική ηγεσία.
Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τις πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές πτυχές της ισότητας των φύλων και διαπίστωσαν ότι η τελευταία είχε την ισχυρότερη σχέση με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Η σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση είναι καθοριστική, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι πόροι και οι ευκαιρίες για τα κορίτσια παραμένουν περιορισμένοι.
Η μελέτη επισημαίνει ότι ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών πέτυχαν την ισότητα των φύλων στην εγγραφή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2020, σημαντικές ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν σε μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας.
Η πρόσβαση των κοριτσιών στην εκπαίδευση έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την ευημερία τους και της κοινότητάς τους, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός και η μείωση της φτώχειας. Ακόμη και οι χώρες υψηλού εισοδήματος – όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων των φύλων τα τελευταία χρόνια – η επένδυση στην ισότητα των φύλων μπορεί να ωφελήσει το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα για τους άνδρες.
Μόλις 31 χώρες έχουν γυναίκες αρχηγούς κρατών και/ή κυβερνήσεων από τον Ιανουάριο του 2023. Όπως είδαμε από τις πρόσφατες παραιτήσεις γυναικών πολιτικών υψηλού προφίλ, οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα, όπως οι διακρίσεις, η εξισορρόπηση της ιδιωτικής, οικογενειακής και πολιτικής ζωής, η απόκτηση υποστήριξης από πολιτικά κόμματα κ.α.