Πάμε θέατρο μαζί με τα παιδιά μας!

Cute toddler boy watching cartoon movie in the cinema. Leisure/entertainment for family with kids.

Το θέατρο συμβάλλει στην ψυχοπνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Οι παιδικές παραστάσεις περνούν σημαντικά μηνύματα στα παιδιά και λειτουργούν και διδακτικά. Ας μην ξεχνάμε ότι και τα ίδια τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία παίζουν ρόλους! Τους αρέσει να μιμούνται και να κάνουν αναπαραστάσεις.

Τα οφέλη του θεάτρου για τα παιδιά είναι πολλά: συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, στη γλωσσική ανάπτυξη, πυροδοτεί τη φαντασία τους και φυσικά τα ψυχαγωγεί!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους σας προτείνουμε παραστάσεις που αξίζει να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας!

“Το Παιδί και το κουδουνάκι!” στο Θέατρο Μορφές

Για νήπια (3 έως και 5 ετών), παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών)

Οι Μορφές Έκφρασης ζωντανεύουν με τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Άννας Σεβαστής Τζίμα ένα ελληνικό λαϊκό παραμύθι, που ακόμα και στα δύσκολα βρίσκει τη δύναμη να αγαπήσει!

“Το παιδί και το κουδουνάκι” ανέβηκε για πρώτη φορά το 2011 με μεγάλη επιτυχία και έρχεται και πάλι κοντά μας, μ’ ένα υπέροχο μήνυμα για μικρούς και μεγάλους… Τη δύναμη της συνύπαρξης, της συχώρεση, και της αλληλεγγύης των ανθρώπων γιατί όλοι μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια, για να καταλάβουμε το λάθος μας, να βρούμε προστασία σε μια δύσκολη στιγμή, να τολμήσουμε να κάνουμε φίλους αντί για εχθρούς. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής, ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να γίνουμε καλύτεροι!

Η συμμετοχή των παιδιών:
Τα παιδιά συμμετέχουν στην παράσταση, συμβάλλοντας στη μουσική ενορχήστρωση αλλά και στα διαλογικά μέρη, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της επικοινωνίας και έκφρασης του παιδιού μέσα από τον δομημένο προφορικό λόγο.

Συντελεστές:
Κείμενο – σκηνοθεσία: Άννα Τζίμα, Μουσική σύνθεση: Άννα Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Τάσος Νταβάκος, Παίζουν: Άννα Σεβαστή Τζίμα, Δημήτρης Σκούρτης, Μαρία Ιωάννου.

“Το ξύπνημα της άνοιξης” του Φρανκ Βέντεκιντ στο Εθνικό Θέατρο

Για εφήβους (13 έως και 17 ετών)

Το Ξύπνημα της άνοιξης, αυτό το “λυρικό κατηγορητήριο για τις πουριτανικές δεισιδαιμονίες” όπως χαρακτήρισε το έργο ο Κένεθ Τάιναν, λογοκρίθηκε επί δεκαετίες, γιατί τολμάει να θέσει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Ιδωμένες μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, αυτές οι ίδιες ερωτήσεις αντηχούν και στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καραούλης: Πώς προσεγγίζουμε τον πραγματικό Άλλον, αυτόν που βρίσκεται απέναντί μας και όχι μέσα σε μια οθόνη; Πώς ανακαλύπτουμε τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, πώς αποτολμούμε την έναρξη της ερωτικής μας ζωής; Με εφηβική ένταση, εκρηκτική κίνηση, σύγχρονη μουσική, βίντεο και σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στον ρεαλισμό και στον εξπρεσιονισμό, η παράσταση αγκαλιάζει τον “αυθάδη” και ποιητικό χαρακτήρα του έργου του Βέντεκιντ, θυμίζοντάς μας πως όσο υπάρχει πάνω στον πλανήτη ο άνθρωπος, η εφηβεία θα είναι πάντοτε η εποχή της άνοιξης.

Μια ομάδα μαθητών, εγκλωβισμένων σε ένα άνυδρο εκπαιδευτικό περιβάλλον και σ’ έναν καταπιεστικό περίγυρο που δεν τους καταλαβαίνει και δεν τον καταλαβαίνουν, πασχίζουν να ανακαλύψουν το σώμα τους, την ψυχή τους και τον κόσμο. Η μεγάλη σιωπή της οικογένειας γύρω από τις σχέσεις και το σεξ, η υποκρισία της κοινωνίας και η προβληματική σχέση με το διαδίκτυο τους αναγκάζουν να στραφούν ο ένας στον άλλον για υποστήριξη χωρίς να μπορούν πάντα να τη βρουν.

Συντελεστές
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Διασκευή: Άνια Ράις
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης
Δραματουργική επεξεργασία: Λητώ Τριανταφυλλίδου-Γιάννης Καραούλης
Σύμβουλος δραματουργίας-Δραματολόγος παράστασης: Ειρήνη Μουντράκη
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Αμπουμόγλι

Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Αναστάσης Γεωργούλας, Χρήστος Κραγιόπουλος, Λάμπρος Κωνσταντέας, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Φανή Ξενουδάκη, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Ελένη Μολέσκη, Διονυσία Μπαλαμώτη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιώργος Πατεράκης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου.

“Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη

Για παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), εφήβους (13 έως και 17 ετών)

“Άκουσα να λένε πως κάποτε ένα κορίτσι αγάπησε ένα τραγούδι”
Στον “Ερωτόκριτο” με αφορμή την ιστορία αγάπης δυο νέων, θα ανακαλύψουμε μια ολόκληρη εποχή γεμάτη αρετές, γενναιότητα, πίστη στις μεγάλες αξίες. Θα ανακατέψουμε το τότε και το σήμερα, τη γλώσσα εκείνη με τη γλώσσα τη δική μας και όλα αυτά θα τα ταιριάξουμε με μουσική τόση, όση έχει και η ίδια η ποίηση του Β. Κορνάρου και κάνει αυτή την ιστορία να ακούγεται στ’ αυτιά μας σαν τραγούδι!

Συντελεστές:
Διασκευή για παιδιά – Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου
Μουσική σύνθεση – Μουσική διδασκαλία – Ζωντανή εκτέλεση: Ηλίας Βαμβακούσης
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κινησιολογία – Χορογραφία: Βρισηίδα Σολωμού
Ειδικές κατασκευές: Γιώργος Κωτσάκος
Ζωγράφος σκηνικών: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Κατασκευή σκηνικού: Στέλιος Λαμπαδάριος
Ραφή Κοστουμιών: Ευαγγελία Τσιούνη
Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη
Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος
Οργάνωση Προώθησης: Εύη Κουρεμένου
Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Ευαγγελία Σκρoμπόλα
Παραγωγή: Γεράσιμος Χρ. Σκαφίδας

Διανομή (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Γιάννης Λατουσάκης, Γιώργος Λόξας, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.

Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης

“Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου” στο Θέατρο Τέχνης

Για παιδιά δημοτικού (6 έως και 12 ετών), εφήβους (13 έως και 17 ετών)

H Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης παρουσιάζει μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια για παιδιά και εφήβους από 11+ ετών: “Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου”.

Η παράσταση, με αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι έχει στόχο να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, την έμφυλη βία.

Οι δύο ηθοποιοί-τραγουδιστές, δίνουν φωνή μέσα από γνωστά και άγνωστα δημοτικά τραγούδια αλλά και πρωτότυπα κείμενα, σ’ όλες εκείνες τις νεαρές γυναίκες της δημοτικής μας ποίησης που “αδικοσκοτώθηκαν” για λόγους τιμής ή θυσίας όπως πρόσταζαν τα ήθη μιας εποχής που δυστυχώς, όπως προδίδει και η επικαιρότητα, δεν είναι ούτε ξεχασμένη, ούτε μακρινή.

Η παράσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται και να παρουσιάζεται εύκολα σε χώρους σχολείων. Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους εφήβους πάνω στην ιστορία και την επιρροή της δημοτικής ποίησης, την κοινωνία όπως αποτυπώνεται στα δημοτικά τραγούδια, τα ήθη, τα έθιμα, τη θέση της γυναίκας αλλά και του άντρα, τα πρότυπα και τις προκαταλήψεις στην κοινωνία του χτες και του σήμερα.

Προσαρμογή κειμένων-σκηνοθεσία-ερμηνεία-τραγούδι: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Αμαλία Τσεκούρα.
Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη
Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου.