Πού βρίσκεται ο δείκτης νεότητας στο σώμα μας

Γνωρίζετε ότι ο δείκτης νεότητας βρίσκεται στην… πλάτη σας;

Ο Άγγλος γιατρός Τόμας Σίντενχαμ έλεγε ότι ένας άνθρωπος είναι τόσο μεγάλος σε ηλικία όσο οι αρτηρίες του! Πράγματι έχουν προκύψει δεδομένα που δείχνουν ότι η ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων είναι δείκτης της ευκαμψίας των αρτηριών και κατ’ επέκταση της νεότητάς τους.

Πώς η σπονδυλική στήλη συνδέεται με τη νεότητα των αρτηριών μας

Ιάπωνες ερευνητές αξιολόγησαν την ικανότητα 526 ενηλίκων 20 – 83 ετών να κάθονται και να φτάνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους. Η αρτηριακή ακαμψία μετρήθηκε με μια τεχνική η οποία χρησιμοποιεί υπερήχους. Σε άτομα άνω των 40 ετών, η ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης και των αρτηριών συσχετίστηκε. Φαίνεται λοιπόν πως η ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης αποτελεί δείκτη της αρτηριακής νεότητας ανεξάρτητα από τη γενικότερη φυσική μας κατάσταση.

Υπάρχουν ασκήσεις που βοηθούν τις αρτηρίες να παραμένουν νέες

Οι επιστήμονες έβαλαν άνδρες και γυναίκες που δεν γυμνάζονταν αλλά ήταν υγιείς να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα 13 εβδομάδων προπόνησης ενδυνάμωσης, cardio και ασκήσεων διατάσεων. Τι αποδείχθηκε; Η ομάδα που έκανε ασκήσεις διατάσεων είχε βελτιωμένη ευλυγισία των αρτηριών.

Οι ερευνητές μέτρησαν ακόμα την ευλυγισία των αρτηριών σε 42 άτομα τα οποία ξεκίνησαν πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 90 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα για 8 εβδομάδες. Φάνηκε λοιπόν ότι στους νεότερους συμμετέχοντες, η αρτηριακή ευκαμψία παρουσίασε βελτίωση στο τέλος της μελέτης. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα χοληστερόλης και ινσουλίνης έπεσαν μετά την προπόνηση γιόγκα.

Ήξερες ότι…

Τόσο η διατήρηση όσο και η βελτίωση της ευλυγισίας έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Όπως είχε πει 4 αιώνες πριν ο Δρ. Σίντενχαμ, καθώς οι αρτηρίες “ανανεώνονται”, αυτό συμβαίνει και σε ολόκληρο το σώμα.

Κατάθλιψη: Επιτάχυνση της γήρανσης καταγράφει νέα μελέτη

Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι άτομα που έχουν ιστορικό ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, εμφανίζουν δείκτες στο αίμα που δείχνουν ότι η βιολογική ηλικία τους είναι μεγαλύτερη από την πραγματική τους ηλικία. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής και εστιάζει στο γιατί οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας  έχουν συχνά μικρότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και νόσους που συνδέονται με το γήρας, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι 168 μεταβολίτες του αίματος και ο ρόλος τους

O Δρ. Τζούλιαν Ματζ και η καθηγήτρια Κάθριν Λιούις από το King’s College μελέτησαν δεδομένα σχετικά με 168 διαφορετικούς μεταβολίτες στο αίμα. Οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα δεδομένα με πληροφορίες αναφορικά με το αν οι συμμετέχοντες είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και βρήκαν ότι τα άτομα με ψυχική νόσο είχαν προφίλ μεταβολιτών που παρέπεμπε σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με την πραγματική τους ηλικία.

Τα άτομα με ψυχικές διαταραχές τείνουν να έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής αλλά και χειρότερη υγεία από τον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζουν συχνά τάση για ανάπτυξη νόσων, όπως καρδιοπάθειες, οι οποίες επιδεινώνονται με την ηλικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του 2019 έδειξε ότι κατά μέσο όρο άνθρωποι που έχουν ψυχικές διαταραχές έχουν προσδόκιμο ζωής μικρότερο -κατά 10 χρόνια περίπου για τους άνδρες και κατά 7 χρόνια για τις γυναίκες- σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, “αν καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τους δείκτες που ανακαλύψαμε ότι συνδέονται με τη βιολογική γήρανση, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούμε την υγεία των ατόμων με ψυχικές διαταραχές αλλά και αυτόν με τον οποίον αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που έχουν στόχο τη βελτίωση της σωματικής υγείας των πασχόντων”.