Decluttering: Πώς συμβάλλει στην ευεξία

Τo decluttering είναι ουσιαστικά το ξεκαθάρισμα και είναι σημαντικό καθώς μεταξύ άλλων προάγει την ευεξία.

To να απομακρύνετε ό,τι δεν χρειάζεστε θα σας διευκολύνει να βρίσκετε εύκολα ό,τι θέλετε αλλά θα βελτιώσει και τη διάθεσή σας!

Είτε πρόκειται για το σπίτι είτε για το γραφείο σας, ένα είναι σίγουρο: όταν συνεχώς ψάχνετε για να βρείτε ό,τι χρειάζεστε, χάνετε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο νομίζετε και επιπλέον σας… επισκέπτονται πολλά αρνητικά συναισθήματα: άγχος, πανικός, απογοήτευση…

Η τάξη καταπολεμά την ανασφάλεια

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, η ακαταστασία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ευημερία. Αυτό συμβαίνει επειδή η ακαταστασία φαίνεται πως είναι εχθρός της ασφάλειας. Όταν η ακαταστασία κυριαρχεί ο έλεγχος χάνεται και μπορεί να ενταθεί το στρες που βιώνει κάποιος, ενώ συχνά νιώθει ανεπαρκής.

Η δρ Κάριν Ρόστερ, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικο, που έχει μελετήσει την επίδραση της ακαταστασίας στην ευεξία μας αναφέρει πως “Όταν κάνουμε decluttering, αισθανόμαστε ελευθερία και απελευθέρωση. Πρόκειται για την ανάκτηση μιας αίσθησης κυριαρχίας και ελέγχου, νιώθουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί”.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Alice Boyes το decluttering “Μπορεί να είναι θεραπευτικό γιατί χαρίζει ένα πολύτιμο νοητικό διάλειμμα από την ενασχόληση με δύσκολα θέματα. Βάζει τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, και άρα μπορεί να δώσει κίνητρο για εξέλιξη και σε άλλους τομείς της ζωής”.