Η 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας έδειξε ότι η πανδημία δεν επηρέασε την ευτυχία της ανθρωπότητας. Έδειξε όμως και κάτι άλλο, πολύ ενθαρρυντικό για το μέλλον, ότι οι πράξεις καλοσύνης αυξήθηκαν και ανακαλύψαμε -ακόμα περισσότερο- την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας!
Σύμφωνα με διεθνή μελέτη η πανδημία δεν είχε μόνο αρνητικές αλλά και θετικές συνέπειες κι ας ακούγεται παράδοξο. Μέσα από συνεντεύξεις με περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε 137 χώρες οι επιστήμονες διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα καλοσύνης σε όλο τον κόσμο από ό,τι πριν από την πανδημία. Και όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη ζωή τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έδωσαν εξίσου υψηλές βαθμολογίες τα έτη Covid 2020-22 όπως και το 2017-19.
Τα πράγματα ήταν ελαφρώς χειρότερα στις χώρες της Δύσης και ελαφρώς καλύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά συνολικά «οι αναμφισβήτητοι πόνοι αντισταθμίστηκαν από την αύξηση του βαθμού στον οποίο οι ερωτηθέντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να μοιραστούν την ικανότητα να φροντίζουν ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές» έδειξε η 10η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών κατά μέσο όρο ανέφεραν βελτιώσεις στην ευτυχία τους σε σχέση με τις νεότερες ομάδες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επίδραση της ευτυχίας του «να έχεις κάποιον να βασίζεσαι σε περιόδους προβλημάτων» αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεδομένου ότι το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε κάποιον να βασιστεί, αυτό είχε σημαντική επίδραση.
Στο “πρωτάθλημα ευτυχίας” η Φινλανδία παρέμεινε στην κορυφή για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Ακολουθεί η Δανία, η Ισλανδία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Νέα Ζηλανδία.