Άνδρες vs Γυναίκες: Γιατί μεγαλώνει το χάσμα μακροζωίας;

Γνωρίζατε ότι σε κάθε ηλικία ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους άνδρες;

Το “ισχυρό” φύλο που ακόμα και σήμερα είναι πιο ευνοημένο στον επαγγελματικό στίβο και απολαμβάνει συχνά περισσότερα κοινωνικά προνόμια, στον τομέα της υγείας υστερεί.

Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής ο κίνδυνος θανάτου σε κάθε ηλικία για τους άνδρες είναι υψηλότερος. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί το χάσμα μακροζωίας ολοένα και μεγαλώνει σε παγκόσμιο επίπεδο;

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν τους κινδύνους για την υγεία των αγοριών και των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες:

  • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον covid-19 από ό,τι οι γυναίκες. Ειδικότερα, το προσαρμοσμένο στην ηλικία ποσοστό θανάτου για το covid ήταν 140 θάνατοι ανά 100.000 για τους άνδρες και 87,7 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
  • Περισσότεροι άνδρες πεθαίνουν από διαβήτη από ό,τι γυναίκες. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά θανάτου για τους άνδρες είναι 31,2 ανά 100.000 άτομα έναντι 19,5 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
  • Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο είναι υψηλότερο στους άνδρες – 189,5 ανά 100.000 άτομα – έναντι 135,7 ανά 100.000 για τις γυναίκες.
  • Τα ποσοστά θανάτου για τα αγόρια και τους εφήβους ηλικίας 10 έως 19 ετών (44,5 ανά 100.000) είναι υψηλότερα από των κοριτσιών (21,3 ανά 100.000). Στα βρέφη, το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο για τα αγόρια (5,87 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) έναντι των κοριτσιών (4,95 ανά 1.000).

Και δεν σταματάμε εδώ… Οι εκπρόσωποι του ανδρικού φύλου έχουν αρνητική πρωτιά και στις αυτοκτονίες. Συγκεκριμένα, γίνονται αυτόχειρες σχεδόν τέσσερις φορές συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες, με βάση τα στοιχεία του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Επιπρόσθετα, το 2020, το 72% όλων των θυμάτων θανάτου από τροχαίο δυστύχημα ήταν άνδρες.

Ο ρόλος της βιολογίας…

Το χάσμα μακροζωίας δεν είναι απόλυτα κατανοητό, ωστόσο ο βιολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτό σημαίνει π.χ. ότι τα οιστρογόνα λειτουργούν προστατευτικά για τις γυναίκες ως προς τις καρδιακές παθήσεις. Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να εξηγεί το ότι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε παρασιτικές λοιμώξεις.

Ο ρόλος της ψυχολογίας…

Η κατάθλιψη χτυπάει πολύ συχνά την πόρτα των ανδρών και σε αυτό συμβάλλουν οι προκαταλήψεις. Δηλαδή; Οι άνδρες δεν κλαίνε! Οι άνδρες δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να φανούν… τα κρύβουν, γιατί έτσι έμαθαν να κάνουν. Ουσιαστικά οι πολιτισμικές προσδοκίες λειτουργούν ως μπούμερανγκ. Θέλουν να φαίνονται δυνατοί για να είναι αρεστοί αλλά αυτό τους αποδυναμώνει σταδιακά όλο και περισσότερο. Έτσι, αμελούν ακόμα και τη φροντίδα της υγείας τους. Είναι ακόμα επιρρεπείς σε “επικίνδυνες” συμπεριφορές και συνήθειες, όπως το αλκοόλ, η απερίσκεπτη οδήγηση κ.α.

Ήξερες ότι…

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το προσδόκιμο ζωής το 2021 ήταν 79,1 έτη για τις γυναίκες και 73,2 έτη για τους άνδρες. Αυτή η διαφορά των 5,9 ετών είναι η μεγαλύτερη διαφορά εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.