Η σχέση του Hollywood με τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών

Το Hollywood και η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχουν μια μακρά και κοινή ιστορία. Οι δύο βιομηχανίες έχουν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν, ενώ συνεχίζουν να συνεργάζονται ακόμα και σήμερα. Η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και από τις δύο βιομηχανίες για κοινά projects είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Το πάντρεμα αυτών των δύο μορφών ψυχαγωγίας, έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία βιντεοπαιχνιδιών που είναι βασισμένα σε ταινίες αλλά και ταινιών που αποτελούν διασκευές από γνωστά βιντεοπαιχνίδια, ενώ αρκετές φορές προκύπτουν και πρωτότυποι τίτλοι από εκπροσώπους των δύο βιομηχανιών.

Η αρχή έγινε ήδη από την δεκαετία του 1980. Ταινίες που αντλούν έμπνευση από την πλούσια και ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών και βιντεοπαιχνιδιών βρήκαν πρόσφορο έδαφος και άνθισαν εκείνη την περίοδο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δημιουργία μεγάλων blockbusters όπως το Tron και το Cloak & Dagger, που είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που καταπιάνονται και προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους παραπάνω συναρπαστικούς κόσμους. Η μεγάλη έκρηξη όμως έγινε όταν άρχισαν να δημιουργούνται ταινίες βασισμένες σε τίτλους βιντεοπαιχνιδιών.

Οι ταινίες βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να λάβουν ποικίλες αναπαραστάσεις από ταινίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους (σαν τις ταινίες Assassin’s Creed, Hitman, Max Payne κλπ), αλλά μπορούν να βρεθούν και σε άλλες μορφές, όπως για παράδειγμα παραδοσιακές ταινίες κινουμένων σχεδίων σαν εκείνες που βασίζονται στον κόσμο των Pokémon ή ταινίες CGI, όπως το Final Fantasy: The Spirits Within. Υπάρχουν επίσης αυθεντικά βίντεο κινούμενων σχεδίων. Τα OVAs, όπως αποκαλούνται (ακρώνυμο των λέξεων Original Video Animations) βασίζονται σε δημοφιλή παιχνίδια και τις περισσότερες φορές κυκλοφορούν απευθείας σε βίντεο (direct-to-video), χωρίς κινηματογραφική προβολή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα OVAs είναι οι ταινίες Dead Space: Downfall, Halo Legends, Dante’s Inferno: An Animated Epic.

Όπως είδαμε παραπάνω, η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων από το Hollywood και της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών για κοινά projects είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές τις συνεργασίες.

To Project The 10th Planet είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 1997, αλλά ακυρώθηκε. Το παιχνίδι αποτελούσε μια συνεργασία μεταξύ της Bethesda Softworks και της Centropolis Entertainment (εταιρεία παραγωγής ταινιών που ιδρύθηκε από τους Roland Emmerich και Dean Devlin). Μπορείτε να δείτε τις ταινίες στις οποίες έχει εργαστεί η Centropolis Entertainment στο IMDb. Ο Christopher Weaver, ο ιδρυτής της Bethesda, γνωρίστηκε με τους Devlin και Emmerich μέσω κοινών γνωστών.

Το 1993 αποτελεί την χρονιά που κυκλοφόρησε το Super Mario Bros., μια ταινία που βασίζεται ελαφρά στην ομώνυμη σειρά βιντεοπαιχνιδιών της Nintendo. Η ταινία δεν άρεσε στους κριτικούς αλλά ούτε και στο κοινό. Ο δημιουργός ταινιών Steven Spielberg πρότεινε την ιδέα για το πρώτο βιντεοπαιχνίδι Medal of Honor την άνοιξη του 1997, ενώ το 2005, συνήψε συνεργασία με την Electronic Arts για τη δημιουργία 3 τίτλων. Το 2007, ο γνωστός παραγωγός ταινιών Jerry Bruckheimer ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να συνεργαστεί με τον MTV για την ανάπτυξη ενός studio δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών. Το στούντιο που δημιουργήθηκε τελικά έκλεισε το Μάρτιο του 2013. Τον Ιούλιο του 2020, η τηλεοπτική σειρά Fallout ανακοινώθηκε πως είναι σε ανάπτυξη από την Amazon, βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιντεοπαιχνιδιών.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, από τα παραπάνω, οι δύο βιομηχανίες, του Hollywood και των βιντεοπαιχνιδιών, έχουν μια αλληλένδετη, στενή με τεράστια επιτυχία και όφελος για τις δύο πλευρές, σχέση.

Πηγές
Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).