Τι είναι οι Blue Zones και πώς μπορούμε να γίνουμε υπεραιωνόβιοι

Υπάρχουν 5 μέρη στον πλανήτη όπου οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, δηλαδή ζουν έναν αιώνα ή και περισσότερο. Αυτές οι περιοχές ονομάζονται Blue Zones και είναι: Η χερσόνησος Nicoya στην Κόστα Ρίκα, η πόλη Loma Linda στην Καλιφόρνια και τα νησιά Okinawa στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Ικαρία στην Ελλάδα.

Οι διατροφικές συνήθειες

Σε μια πρώτη ανάγνωση ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις Blue Zones φαίνεται ότι διαφέρουν πολύ. Πολλοί από τους κατοίκους της Σαρδηνίας ζουν σε ορεινό έδαφος. Ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα και έχουν τα δικά τους αγνά τρόφιμα π.χ. γάλα και λαχανικά. Οι κάτοικοι της Loma Linda αποφεύγουν την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθούν κυρίως χορτοφαγική διατροφή. Στην Ικαρία πρωταγωνιστεί η τυπική μεσογειακή διατροφή. Στην Okinawa η διατροφή βασίζεται σε φυτά. Στη Nicoya κυριαρχεί η παραδοσιακή μεσοαμερικανική διατροφή πλούσια σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα.

Τα 4 κοινά σημεία

Παρά τις διαφορές στη διατροφή εντοπίζονται κάποια κοινά σημεία σε όλα τα μέρη που ζουν υπεραιωνόβιοι. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμά τους για να κερδίσουμε μακροζωία.

Πάμε να δούμε τι κάνουν όλοι οι υπεραιωνόβιοι στις Blue Zones!

1. Καταναλώνουν συχνά όσπρια! Η σόγια είναι σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Okinawa, όπως και η φάβα στη Σαρδηνία και τα μαύρα φασόλια στη Nicoya. Και στην Ικαρία όμως τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των κατοίκων.

2. Καταναλώνουν ξηρούς καρπούς καθημερινά! Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των Blue Zones. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι δημοφιλή στην Ικαρία και τη Σαρδηνία.

3. Τρώνε περισσότερο το πρωί! Οι άνθρωποι στις περισσότερες Blue Zones τρώνε πλούσιο πρωινό και γενικά τρώνε κυρίως νωρίς μέσα στην ημέρα. Για παράδειγμα οι κάτοικοι της Okinawa δεν έχουν καν δείπνο!

4. Τρώνε μαζί! Στις Blue Zones οι οικογένειες τρώνε τουλάχιστον ένα καθημερινό γεύμα μαζί. Έχει παρατηρηθεί ότι οι οικογένειες που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε πολύ πιο θρεπτικά, ενώ τρώνε πιο αργά και αυτό τους ωφελεί. Επιπρόσθετα, η διατροφή τους περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ήξερες ότι…

  • Σύμφωνα με έρευνες τα γονίδια προβλέπουν κατά 25% περίπου τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου, ενώ η διατροφή, το περιβάλλον, η άσκηση και άλλοι παράγοντες της καθημερινότητάς μας προβλέπουν το υπόλοιπο.
  • Οι άνθρωποι που κατοικούν σε κοινότητες όπου η μακροζωία είναι κάτι σύνηθες έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους φίλους και την οικογένεια. Ακόμη, είναι αισιόδοξοι και έχουν κάποιον ιδιαίτερο σκοπό στη ζωή τους. Επίσης, γυμνάζονται και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, έχουν κοινωνική ζωή και ασχολούνται με δραστηριότητες στη φύση.

Αισιοδοξία και μακροζωία πάνε μαζί

Υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας συνδέονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσετε τα ενενήντα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε δείγμα σχεδόν 160.000 γυναικών από διαφορετικές φυλές και υπόβαθρα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Geriatrics Society έδειξε ότι υγιεινές επιλογές που σχετίζονται με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τον δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ, αποτελούν λιγότερο από το ένα τέταρτο της σχέσης μεταξύ μακροζωίας και αισιοδοξίας!

“Παρόλο που η αισιοδοξία μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες, σύμφωνα με τα ευρήματά μας τα οφέλη της αισιοδοξίας ως προς τη μακροζωία διατρέχουν φυλετικές και εθνικές ομάδες” αναφέρει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Χαγιάμι Κόγκα, μεταδιδακτορική φοιτήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι Blue Zones σε εικόνες…

Iκαρία
Nikoya
Σαρδηνία
Οkinawa
Loma Linda