3 tips για να αποφύγουν τα παιδιά το burnout των εξετάσεων

Teenage Boy Studying Using Digital Tablet At Home

Γράφει η Γεωργία Δονούκη, εκπαιδευτικός

Την περίοδο των εξετάσεων τα παιδιά έχουν άγχος και πολλές φορές πανικοβάλλονται. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε; Φυσικά και ναι! Eίναι ωφέλιμο να τα ενθαρρύνουμε να έχουν θετική στάση και να μη φοβούνται – ούτε να σκέφτονται διαρκώς – την αποτυχία. Δείτε κάποια tips που συμβάλλουν στην αποφυγή του burnout.

  • Υπάρχει πλάνο;

Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να φτιάξουν ένα πλάνο διαβάσματος. Η οργάνωση νικά το χάος και το άγχος περιορίζεται. Πρέπει να οργανώσουν τον χρόνο τους και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν, να τα έχουν δηλαδή όλα σε τάξη ώστε να μην σπαταλούν χρόνο ψάχνοντας… Είναι σημαντικό ο χώρος που θα διαβάζουν να είναι καθαρός και τακτοποιημένος και να επικρατεί ηρεμία.

  • Ώρα για break!

Όχι, τα διαλείμματα δεν είναι χάσιμο χρόνου! Είναι απαραίτητο να γίνονται μικρά τακτικά διαλείμματα για να ξεκουράζονται τα παιδιά και να αποφορτίζονται. Με αυτό τον τρόπο αφομοιώνονται καλύτερα οι γνώσεις, ενώ το να μη γίνονται παύσεις είναι αντιπαραγωγικό.

  • Κίνηση και άσκηση

Το ότι τα παιδιά έχουν εξετάσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι “κολλημένα” στην καρέκλα τους. Η άσκηση τα βοηθάει να αποφορτίζονται οπότε καλό είναι να υπάρχει έστω και λίγος χρόνος για κάτι διασκεδαστικό που θα τονώσει τη διάθεσή τους.