Γιατί οι γυναίκες έχουν προδιάθεση για αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν περίπου το 8% του πληθυσμού, περίπου το 78% των οποίων είναι γυναίκες.

Υπάρχει μια σταθερή γυναικεία υπεροχή για τις κύριες αυτοάνοσες ασθένειες του συνδετικού ιστού, αυτή η υπέρβαση κυμαίνεται μεταξύ 2:1 και 9:1.
Αναζητώντας μια εξήγηση για αυτή τη γυναικεία υπεροχή, η περισσότερη προσοχή εστιάστηκε στις ορμονικές αλλαγές – τόσο εξωγενείς αλλαγές (για παράδειγμα, από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι) όσο και διακυμάνσεις στα επίπεδα ενδογενών ορμονών που σχετίζονται ιδιαίτερα με την έμμηνο ρύση και το ιστορικό εγκυμοσύνης. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν γενετικές διαφορές, τόσο άμεσες (επίδραση γονιδίων στα φυλετικά χρωμοσώματα) όσο και έμμεσες (όπως ο μικροχιμαιρισμός), καθώς και διαφορές φύλου στους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Πρόσφατα στοιχεία έχουν επισημάνει διαφορές μεταξύ των φύλων στη δραστηριότητα της νόσου καθώς και στη συχνότητα εμφάνισης, με τις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) να έχουν χειρότερη δραστηριότητα της νόσου από τους άνδρες με ΡΑ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με τα μέτρα της δραστηριότητας της νόσου που χρησιμοποιούνται και όχι με την ίδια τη δραστηριότητα της νόσου. Οι ασθένειες εκτιμάται ότι είναι η τέταρτη κύρια αιτία αναπηρίας στις γυναίκες.

Επίδραση της ηλικίας
Είναι ενδιαφέρον ότι η κορυφαία αναλογία γυναικών: ανδρών και για τις τρεις κύριες αυτοάνοσες διαταραχές του συνδετικού ιστού (ΡΑ, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ) και σκληρόδερμα (Scl) παρατηρείται γενικά στα τέλη της εφηβείας έως τα σαράντα, συμπίπτοντας με τις μεγαλύτερες αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Η ΡΑ επηρεάζει περίπου το 0,8% του ενήλικου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι περίπου τρεις φορές πιο
συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες, με μέγιστη ηλικία εμφάνισης την πέμπτη δεκαετία της ζωής. Σε μεταγενέστερα χρόνια, η αναλογία επίπτωσης-φύλου μειώνεται σε περίπου 2:1 σε ηλικίες 55 έως 64 ετών, μετατοπίζοντας σε υπέρβαση αρσενικών σε άτομα άνω των 75 ετών.

Επίδραση των ορμονών του φύλου

Βιολογική βάση
Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων διαταραχών του συνδετικού ιστού στις γυναίκες έχει οδηγήσει σε μεγάλο ενδιαφέρον για το εάν υπάρχει ή όχι ορμονική επίδραση στον κίνδυνο ασθένειας.
Οι γυναίκες έχουν ενισχυμένη ανοσοαντιδραστικότητα, σε σύγκριση με τους άνδρες , με υψηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης και αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων για διέγερση αντιγόνου. Η ανοσολογική απόκριση στις γυναίκες είναι πιο κυρίαρχη του Τ-helper τύπου 2
λεμφοκύτταρα, σε σύγκριση με τους άνδρες, που έχουν απόκριση Τ-helper τύπου 1 λεμφοκύτταρα.

Οι ορμόνες του φύλου οιστρογόνο, ανδρογόνο και προλακτίνη έχουν προταθεί ότι έχουν ρόλο στην ευαισθησία σε αυτοάνοσα νοσήματα. Όλες αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν την ανοσολογική απόκριση μέσω υποδοχέων ανδρογόνων και οιστρογόνων. Ωστόσο, ο
ρόλος των ορμονών του φύλου δεν είναι απλός και μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ορμονών μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στη νόσο. Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη έχουν όλα τον ίδιο πρόδρομο: τη χοληστερόλη. Επιπλέον, οι κοινοί ενδιάμεσοι μεταβολίτες τους (δεϋδροεπιανδροστερόνη και οιστραδιόλη) αλληλεπιδρούν επίσης με το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα κυκλοφορούντα επίπεδα των ορμονών του φύλου και στα δύο φύλα αντιπροσωπεύουν τη σχετική μετατροπή των ανδρογόνων και των οιστρογόνων.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας, με αυξημένο ρυθμό μείωσης.

Ελένη Κομνηνού
Ειδική Ρευματολόγος, Clinical Assistant Professor of University of Nicosia, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ρευματολογικού Τμήματος Metropolitan General, Διευθύντρια Κλινικής “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων" Metropolitan General, Υπεύθυνη Τμήματος “Αυτοάνοσων Ρευματικών Νοσημάτων και Κύησης" ΜΗΤΕΡΑ