Focus στην ψυχική υγεία

Ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να ενημερωθούμε για τα ψυχικά νοσήματα αλλά και να συμβάλουμε στην εξάλειψη των στερεοτύπων που σχετίζονται με αυτά.

Τα καλά νέα

Τριάντα νέες μονάδες ψυχικής υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόσφατα υπογράφτηκαν οι προκηρύξεις για 30 νέες δομές που περιλαμβάνονται στις 106 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για τον Αυτισμό, Κινητές Μονάδες για την Ακούσια Νοσηλεία, Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης, καθώς και Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων.

Πάνω από 300 άτομα επωφελούνται από τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει το ΚΜΟΠ στον δήμο Πειραιά

Περισσότεροι από 300 δημότες και κάτοικοι του δήμου Πειραιά επωφελούνται ήδη από τις υπηρεσίες υποστήριξης που προσφέρει δωρεάν το ΚΜΟΠ Social Net, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΙΝΕΠΑΚ) και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά, σε Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και τις οικογένειές τους, έφηβους με υψηλό κίνδυνο παραβατικότητας και άτομα Τρίτης Ηλικίας. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη, ομάδες συμβουλευτικής και ψυχοεκπαίδευσης, καθώς και δράσεις κοινωνικής ενδυνάμωσης και ένταξης.

Ήξερες ότι…

– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα ψυχικό νόσημα, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στη διασφάλιση της ψυχικής μας υγείας.

– Σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ 1 στους 5 ενήλικες βιώνει ψυχικές ασθένειες. Ακόμα, 1 στα 6 παιδιά ηλικίας 6 έως 17 ετών, εμφανίζει διαταραχή ψυχικής υγείας. Το 2021, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες έλαβαν θεραπεία.

Έρευνα: Πόσο επηρεάζουν τα χρέη την ψυχική υγεία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολιτικής Χρήματος και Ψυχικής Υγείας, η κακή οικονομική κατάσταση οδηγεί πολύ συχνά σε στρες που είναι πιθανό να επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο σε Αμερικανούς πολίτες διαπιστώθηκε ότι:

• το 46% των πολιτών με χρέος έχει διαγνωστεί με προβλήματα ψυχικής υγείας
• το 86% των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και χρέος δηλώνει ότι το χρέος επιδεινώνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει
• όσοι έχουν κατάθλιψη και χρέος παρουσιάζουν 4,2 περισσότερες πιθανότητες να εξακολουθούν να έχουν χρέος μετά από 18 μήνες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν χρέος.