Γιατί μας αρέσουν τόσο τα λυπητερά τραγούδια;

Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι και ευδιάθετοι αλλά επιδιώκουμε να ακούμε λυπητερά τραγούδια. Τι μας συμβαίνει;

Ο δρ Κνόουμπ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, έχει ερευνήσει σε βάθος το ζήτημα. Έχει διαπιστώσει ότι η συναισθηματική μας ανταπόκριση στη μουσική είναι πολυεπίπεδη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν είμαστε απλώς χαρούμενοι ακούγοντας ένα ευχάριστο τραγούδι, ούτε απλώς λυπημένοι όταν ακούμε ένα λυπητερό τραγούδι.

Οι 3 κατηγορίες συναισθηματικών αντιδράσεων

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 363 ακροατές το 2016, οι συναισθηματικές αντιδράσεις όταν ακούμε λυπητερά τραγούδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: θλίψη, μελαγχολία, χαρμολύπη.

Σύνδεση με τη λύπη των άλλων

Ο Κνόουμπ διαπίστωσε ότι η λυπητερή μουσική μας είναι πολύ ελκυστική επειδή μας συνδέει με τη λύπη των άλλων. Μας κάνει να ταυτιστούμε με τα πιο βαθιά και οικουμενικά ανθρώπινα συναισθήματα και έτσι δεν αισθανόμαστε μόνοι! «Ίσως τελικά να ακούμε λυπητερή μουσική επειδή όχι μας αρέσει να νιώθουμε λυπημένοι, αλλά επειδή θέλουμε να νιώθουμε συνδεδεμένοι»… Ο δρ Κνόουμπ επισημαίνει ότι «η γλώσσα των συναισθημάτων είναι η πιο απλή, η πιο πρωτόγονη γλώσσα που έχουμε για να επικοινωνούμε με τους άλλους ανθρώπους χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις».

Ήξερες ότι…

Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο συσχετισμός μεταξύ της εξωστρέφειας και τη σύγχρονης μουσικής είναι ιδιαίτερα ισχυρός γύρω από τον Ισημερινό και κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι κλιματικοί παράγοντες επηρεάζουν τα μουσικά γούστα μας και ότι οι άνθρωποι σε θερμότερα κλίματα έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να προτιμούν τη ρυθμική, χορευτική μουσική.