Γιατί νιώθουμε ότι κάποιοι ρουφούν την ενέργειά μας;

Έχετε παρατηρήσει ότι όταν συναναστρέφεστε ορισμένους ανθρώπους νιώθετε ότι σας παίρνουν την ενέργειά σας, ότι εξαντλείστε πνευματικά και ψυχολογικά… ότι μετά από τη συνάντησή σας χρειάζεστε επαναφόρτιση;

Γιατί συμβαίνει αυτό, ενώ τα συγκεκριμένα άτομα μπορεί να φαίνονται ευγενικά και καλοπροαίρετα;

Η αλήθεια είναι πως η εγωκεντρική φύση αυτών των ατόμων κρύβεται καλά πίσω από την καλή και φιλική συμπεριφορά. Ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ότι τα άτομα αυτά συχνά αγνοούν τον αντίκτυπο που έχουν στους γύρω τους…

Ένας απλός κανόνας για να συνειδητοποιούμε αν βρισκόμαστε σε μια υγιή σχέση είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε αν ο άλλος παίρνει συνεχώς περισσότερα από όσα δίνει και μετά καλό είναι να αναλογιστούμε πώς το πετυχαίνει αυτό.

Ενεργειακοί… βρικόλακες!

Μήπως νιώθετε συνεχώς ενοχές; Τα άτομα που σας παίρνουν την ενέργεια έχουν την τάση να μας χειραγωγούν και να μας κάνουν ακόμα και να νιώθουμε λύπη για αυτά. Να νιώθουμε τύψεις και ενοχές αν δεν τα βοηθάμε όσο νομίζουν ότι θα έπρεπε. Η ενοχοποίηση και τα ξεσπάσματα είναι τακτικές που χρησιμοποιούν συχνά.

Ήξερες ότι…

– Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση αναζητούν περισσότερη έγκριση εξωτερικά για να καταφέρουν να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους. Αυτό τα καθιστά εύκολους στόχους – θύματα για εκείνους που δεν έχουν ενσυναίσθηση. Το αποτέλεσμα είναι οι “θύτες” να κατηγορούν τους άλλους για τη δική τους έλλειψη ευθύνης και φυσικά να επιζητούν πάντα την αμέριστη προσοχή και βοήθεια.

– Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Research in Personality οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα άγχους, ενσυναίσθησης και συμπόνιας επιδιώκουν να συναναστρέφονται όσους θεωρούν πιο ισχυρούς και δυναμικούς. Έτσι, υποτάσσονται με τη θέλησή τους σε αυτά τα άτομα – ενεργειακούς βρικόλακες που ψάχνουν για εύκολα θύματα.