Η εποχή του γερανιού έφτασε! Tips φύτευσης και φροντίδας

Με τα πολύχρωμα, διαφορετικά άνθη τους, τα γεράνια αποτελούν μια οπτική πανδαισία. Αν ακολουθήσετε ορισμένες βασικές συμβουλές φύτευσης και φροντίδας, τα γεράνια θα ανταποδώσουν την περιποίηση που τους προσφέρετε με τα πιο όμορφα άνθη τους από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο.

Οι ειδικοί του Pelargonium for Europe (PfE) εξηγούν πως μπορείτε να επιτύχετε ένα εγγυημένα θαυμάσιο αποτέλεσμα για τον κήπο σας.

Η ιδανική εποχή
Οι ειδικοί συνιστούν να φυτεύετε γεράνια σε εξωτερικούς χώρους γύρω στα μέσα Μαΐου, ώστε η θερμοκρασία να μην πέφτει πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που
μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τα γεράνια, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε
περίπτωση που κάνει κρύο αφότου φυτέψετε τα γεράνια σας, υπάρχουν τρόποι να τα
προστατέψετε και μέσα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο blog για τα γεράνια στη διεύθυνση https://pelargonium-for-europe.com/el/.

Το ιδανικό έδαφος
Το φρέσκο λίπασμα είναι σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη των γερανιών. Πάντα να αναζητάτε την καλύτερη ποιότητα λιπάσματος, ιδανικά ένα ειδικά για τα γεράνια ή για φυτά μπαλκονιού, ώστε που να προσαρμόζεται άριστα στις ανάγκες των φυτών.

Tip

Μπορείτε να καταλάβετε εάν το λίπασμα είναι καλό από την ευχάριστη οσμή του, τη μαλακή του σύσταση και από το αν περιέχει πρόσθετα, όπως ο άργιλος και ο περλίτης.

Η ιδανική αποστράγγιση
Στα γεράνια δεν αρέσει η υγρασία και γι’ αυτό το πλεονάζον νερό θα πρέπει να αποστραγγίζεται.
Οπότε μαζί με το υψηλής ποιότητας λίπασμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε στον πάτο της γλάστρας ένα στρώμα είτε από θραύσματα αργίλου, ή κόκκων διογκωμένου αργίλου ή και άλλου παρόμοιου υλικού, που εξασφαλίζει την αποστράγγιση και εμποδίζει το λίπασμα να φράξει τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας.

Tip

Αν χρησιμοποιείτε γλάστρες με ενσωματωμένο σύστημα αποστράγγισης, δεν είναι απαραίτητη αυτή η διαδικασία.

Η ιδανική τοποθεσία
Τα γεράνια αγαπούν τον ήλιο και όσο περισσότερο φως παίρνουν, τόσο πιο πλούσια θα είναι τα άνθη τους, αν και μπορούν να αναπτυχθούν επίσης και σε ένα ημισκιερό μέρος.

Tip

Οι ποικιλίες με μεγάλα ή διπλά άνθη είναι προτιμότερο να προστατεύονται από ισχυρούς ανέμους και βροχή, για παράδειγμα στον τοίχο ενός σπιτιού ή κάτω από μια στέγη.

Πότισμα γερανιών
Τα γεράνια χρειάζονται άφθονο νερό για να συνεχίσουν να βγάζουν νέα άνθη. Τις ζεστές,
ηλιόλουστες ημέρες, μπορεί να χρειαστεί να τα ποτίζετε πρωί και βράδυ.

Tip

Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ζεστό και να ποτίζετε απευθείας το χώμα και όχι το ίδιο το φυτό.

Λίπανση γερανιών
Εάν χρησιμοποιείτε προλιπασμένο χώμα, θα πρέπει να το εμπλουτίσετε μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, καθώς μέχρι τότε η ποσότητα λιπάσματος θα έχει εξαντληθεί. Για να εξασφαλίσετε ότι το γεράνι σας θα λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να ρίξετε στο νερό ένα υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά που θα βρείτε στο εμπόριο μία φορά την εβδομάδα.

Tip

Εναλλακτικά, τα λιπάσματα σε ράβδους μπορούν να θρέψουν τα φυτά για δύο έως τρεις μήνες.