Οι 10 πιο υγιείς χώρες του κόσμου το 2023

Έρευνα του healthreporter.com με βάση στοιχεία από διεθνείς οργανισμούς και επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα μας δείχνει ποιες χώρες είναι οι πιο “υγιείς”. Μερικά από τα βασικά κριτήρια που παίζουν ρόλο στην κατάταξη είναι το προσδόκιμο ζωής, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η ψυχική υγεία.

Οι πιο υγιείς χώρες στον κόσμο είναι:

1. Ελβετία

Oι υψηλές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, το καθαρό περιβάλλον και το υψηλό επίπεδο οικονομικής σταθερότητας την φέρνουν στην πρώτη θέση. Η Ελβετία παρέχει μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη.

2. Ινδία

Στην Ινδία, το 40% του έθνους ακολουθεί μια δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κρέας. Οι περιορισμοί κρέατος της Ινδίας, καθώς και η μεγάλη γεωργική απόδοση της χώρας, καθιστούν τα λαχανικά τη βάση στις περισσότερες κουζίνες.

3. Ινδονησία

Το 2015, η κυβέρνηση της Ινδονησίας απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ σε μικρά καταστήματα. Το αλκοόλ ωστόσο παραμένει διαθέσιμο σε τουριστικά σημεία της Ινδονησίας όπως το Μπαλί, αλλά ο υψηλός φόρος λειτουργεί αποτρεπτικά για την κατανάλωσή του.

4. Ουγγαρία

Η πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού της χώρας της δίνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

5. Ισλανδία

Η Ισλανδία ήταν η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη διαφήμιση του καπνού στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, απαγόρευσε κάθε προώθηση προϊόντων καπνού. Αυτά τα προϊόντα επίσης δεν είναι ορατά στο σημείο πώλησης.

6. Ολλανδία

Οι Ολλανδοί κάνουν 12,8 ώρες σωματικής άσκησης την εβδομάδα. Το τρέξιμο, το κολύμπι και φυσικά η ποδηλασία είναι οι πιο κοινές δραστηριότητες.

7. Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα έχει καθολική υγειονομική περίθαλψη, την οποία πέτυχε σε μόλις 12 χρόνια.  Η χώρα έχει μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για ορισμένες μορφές καρκίνου και αιμορραγικό και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Νότια Κορέα παρέχει 13,2 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 άτομα!

8. Δανία

Περίπου τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονται από καθαρές πηγές. Ο νόμος για το κλίμα της χώρας στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

9. Φινλανδία

Στη Φινλανδία, περίπου 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από ψυχικές ασθένειες, ποσοστό που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Η ψυχική ασθένεια έχει υψηλό οικονομικό κόστος, το οποίο στη Φινλανδία είναι 5,3% του ΑΕΠ.

10. Ισπανία

Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Υγείας του Bloomberg του 2019 για τις πιο υγιείς χώρες, μια μέτρηση που συγκεντρώνει αρκετούς παράγοντες όπως το προσδόκιμο ζωής, τη διατροφή και την υγειονομική περίθαλψη. Η Ισπανία έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής, καθώς και ένα από τα πιο καλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.