Τech neck: Τips για πρόληψη και αντιμετώπιση

Το δέρμα στον λαιμό μας είναι ευαίσθητο, καθώς είναι λεπτό, καταπονείται, ενώ πολύ συχνά παραμελούμε τη φροντίδα του!

Καθημερινά χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες το κινητό, τον σταθερό υπολογιστή, το laptop ή το tablet μας. Οι οριζόντιες γραμμές που μπορούν να αναπτυχθούν στον λαιμό, καθώς και η χαλάρωση είναι αποτέλεσμα του “tech neck”. Γιατί προκαλείται; Επειδή κοιτάζουμε συνεχώς για ώρα προς τα κάτω.

Όταν σκύβουμε για να διαβάσουμε, να δούμε κάτι ή να γράψουμε μπροστά από μία οθόνη, ο λαιμός μας επιβαρύνεται και οι μύες “κλειδώνουν” για να καταφέρουν να συγκρατήσουν το “παραπάνω” βάρος. Υπάρχει μεγαλύτερη ένταση στον λαιμό και πολύ συχνά “διπλώνει”. Έτσι εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες.

Ήξερες ότι…

Ο λαιμός δεν έχει τόσα τριχοθυλάκια όσα το πρόσωπό μας και έτσι είναι πιο ξηρός. Επιπλέον, δεν είναι μεγάλη η συγκέντρωση κολλαγόνου και ελαστίνης. Γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάμε πιο πλούσιες κρέμες.

Τips για νεανικό λαιμό

Αρχικά, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα “Tech neck” από τη ρίζα του, δηλαδή δεν σκύβουμε! Προσπαθούμε όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύψος του προσώπου μας! Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας στην αρχή συνέχεια ώστε σταδιακά να μας γίνει συνήθεια και ο λαιμός μας να μην διπλώνει.

Πολύ σημαντική είναι φυσικά και η περιποίηση της περιοχής του λαιμού η οποία είναι ευάλωτη. Καθημερινά πρέπει να χρησιμοποιούμε μια κρέμα ειδική για τον λαιμό η οποία θα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του. Πολύ ωφέλιμα συστατικά για την περιοχή του λαιμού είναι το υαλουρονικό οξύ, η ρετινόλη, τα πεπτίδια και τα κεραμίδια. Είναι καλό να υπάρχει εξειδικευμένη περιποίηση ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής είναι με ανοδικές κινήσεις ξεκινώντας από τη βάση του ντεκολτέ μέχρι τη γραμμή του σαγονιού μας.

 Προστασία από τον ήλιο!

H ηλιακή ακτινοβολία αφήνει τα σημάδια της στον λαιμό μας και γι΄αυτό πρέπει να τον θωρακίσουμε! Ένας ορός μετά τον καθαρισμό και πριν τη χρήση αντηλιακού είναι πολύ ωφέλιμος.

H άσκηση… ματ!

Καθημερινά μπορούμε να κάνουμε μια άσκηση που μας βοηθάει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του “teck neck”.

  • Στεκόμαστε με το κεφάλι ίσια και ψηλά. Έχουμε ήρεμη έκφραση, για να χαλαρώσουμε τους μύες του προσώπου.
  • Κινούμε το κεφάλι μας προς τα πίσω μέχρι το σημείο που δεν μας ενοχλεί ο αυχένας.
  • Κάνουμε προγναθισμό: Βγάζουμε το πιγούνι προς τα έξω και όσο πιο ψηλά μπορούμε. Φέρνουμε τα κάτω δόντια μπροστά από τα επάνω και μένουμε έτσι για 10”.
  • Επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση και επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες 3 φορές.