Τι κοινό έχει η Νέα Υόρκη με τη Βενετία;

Η Νέα Υόρκη δεν μοιάζει καθόλου με τη Βενετία… έχουν όμως ένα κοινό: και οι δύο πόλεις βυθίζονται!

Η Νέα Υόρκη “φιλοξενεί” περισσότερα από 1 εκατομμύριο κτίρια και οι γεωλόγοι επισημαίνουν ότι κινδυνεύει να βουλιάξει υπό το βάρος τους! Ειδικότερα, η πόλη πλησιάζει πιο κοντά στο νερό με ρυθμό 1 έως 2 χιλιοστά τον χρόνο, ενώ σε ορισμένες περιοχές ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος.

Η καθοδική πορεία καθιστά τη Νέα Υόρκη ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και γεωλόγο Τομ Πάρσονς του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις πολύ ευάλωτες περιοχές συγκαταλέγεται το Μπρούκλιν και το Νότιο Μανχάταν.

«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμύρας. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι 3 έως 4 φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού της Βόρειας Αμερικής» σημειώνεται στην σχετική μελέτη. Η συνεχής έκθεση των κτιρίων στο θαλασσινό νερό μπορεί να διαβρώσει τα οικοδομικά υλικά και σταδιακά να αποδυναμώσει χημικά το σκυρόδεμα. Επιπρόσθετα, η συχνότητα των τυφώνων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Βενετία και η μάχη με τη θάλασσα…

Η Βενετία κινδυνεύει να βυθιστεί στη θάλασσα. Τα κύματα θα μπορούσαν να την εξαφανίσουν έως το 2100! Η στάθμη του νερού ανεβαίνει σταθερά και πολλά κτίρια υφίστανται ζημιές και από τα κύματα που προκαλούν τα σκάφη.

Τον Νοέμβριο του 2019, η πόλη υπέστη τη δεύτερη χειρότερη πλημμύρα από την αρχή των καταγραφών. Η παλίρροια του 2019 έφτασε σε μέγιστο ύψος 187 εκατοστών πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με αποτέλεσμα περισσότερο από το 80% της πόλης να βρίσκεται κάτω από το νερό. Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το συνολικό ύψος των ζημιών έφτασε το 1 δισ. ευρώ!

Acqua alta

Οι μικρές πλημμύρες, γνωστές στους βενετσιάνους ως acqua alta, συμβαίνουν εδώ και αιώνες στη Βενετία και είναι διαχειρίσιμες. Όμως, σύμφωνα με έκθεση του 2021, ακόμη και αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί κάτω από την αύξηση 2 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η στάθμη της θάλασσας στη Βενετία θα ανεβεί κατά 32 εκατοστά μέχρι το 2100. Τον τελευταίο αιώνα η Βενετία έχει βυθιστεί κατά περίπου 15 εκατοστά.