Το κίνημα των βιοχάκερ και η τεχνολογία που διχάζει

Ανέπαφες πληρωμές, εύκολο “ξεκλείδωμα” συστημάτων ασφαλείας, γρήγορη πρόσβαση σε ΜΜΦ και πολλά ακόμα με ένα υποδερμικό μικροτσίπ… Πώς σας φαίνεται;

Θα βάζατε ένα υποδερμικό μικροτσίπ; Πάντως σε έρευνα του 2021 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα σκεφτόταν να εμφυτεύσει στο σώμα του ένα τέτοιο μικροτσίπ.

Από την άλλη…

Πολλοί αντιδρούν, καθώς μεταξύ άλλων πιστεύουν ότι τη “τεχνολογία των μικροτσίπ” θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον απόλυτο έλεγχο και την παρακολούθηση πολιτών.

Ήξερες ότι..

Το 1998 ήταν η πρώτη φορά που ένα μικροτσίπ εμφυτεύθηκε σε άνθρωπο. Σήμερα περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν επιλέξει να τοποθετήσουν ένα υποδερμικό τσιπ. Στη Σουηδία περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν κάνει εμφύτευση μικροτσίπ.

Ειδικοί υπογραμμίζουν πως όπως συμβαίνει με τη χρήση κάθε νέας τεχνολογίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το όφελος αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. «Για όσους επιθυμούν να πλήξουν την ατομική ελευθερία, προφανώς αυτή η τεχνολογία προσφέρει σαγηνευτικές δυνατότητες ελέγχου, χειραγώγησης και καταπίεσης» επισημαίνει η Nada Kakabadse, καθηγήτρια πολιτικής, διακυβέρνησης και ηθικής στο Henley Business School του Πανεπιστημίου Reading. Το αποτέλεσμα, προειδοποιεί, θα μπορούσε να είναι «η αποδυνάμωση πολλών προς όφελος λίγων».

Ο Steven Northam, ανώτερος λέκτορας στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Winchester, πιστεύει πως οι ανησυχίες είναι αδικαιολόγητες: «Έχουμε τοποθετήσει πάνω από 500 εμφυτεύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στα ζώα εδώ και χρόνια. Είναι πολύ μικρά, αδρανή αντικείμενα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος»