Το να νικά κανείς τον εαυτό του είναι η πρώτη και η καλύτερη νίκη

Καλημέρα SayYesser!

Σήμερα το… μενού έχει Αυτογνωσία. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι είναι η βάση της επιτυχίας μας στη ζωή;

«Υπάρχουν ελάχιστοι ηγέτες στην Ιστορία», είπε μια μέρα ο Taizong στους υπουργούς, «που αποκατέστησαν την ειρήνη και ένωσαν την Κίνα, αλλά κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει τους ξένους βαρβάρους. Δεν είμαι τόσο ικανός όσο εκείνοι, αλλά τα κατορθώματά μου έχουν ξεπεράσει τα δικά τους. Ποιοι νομίζετε ότι είναι οι λόγοι;»

Οι υπουργοί του άρχισαν να του πλέκουν το εγκώμιο. Κανείς δεν πρόσφερε ικανοποιητική απάντηση. Ύστερα ο Taizong απάντησε στην ερώτηση μόνος του. «Πιστεύω ότι υπάρχουν πέντε λόγοι.

Πρώτον, εκείνοι οι ηγεμόνες φθονούσαν τους ανθρώπους που οι ικανότητές τους ξεπερνούσαν τις δικές τους, αλλά εγώ δεν φθονώ. Με ευχαριστεί να ανακαλύπτω τα χαρίσματα των άλλων σαν να ήταν δικά μου.

Δεύτερον, κατανοώ ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Έτσι, παραβλέπω τις αδυναμίες των άλλων και εκτιμώ τα προτερήματά τους.

Τρίτον, οι ηγεμόνες εκείνοι δεν γνώριζαν πώς να εκμεταλλευτούν το ανθρώπινο δυναμικό. Αποδέχονταν τους χαρισματικούς ανθρώπους, αλλά παραγκώνιζαν τους κοινούς θνητούς. Εγώ σέβομαι τους πρώτους, αλλά έχω συμπόνια για τους δεύτερους και αξιοποιώ και τους δύο.

Τέταρτον, σε εκείνους τους ηγεμόνες δεν άρεσε η ειλικρίνεια. Κάποιοι μάλιστα σκότωναν όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί. Όμως εγώ αναζητώ ειλικρινείς ανθρώπους να υπηρετήσουν στην Αυλή μου και δεν έχω τιμωρήσει κανέναν επειδή μίλησε ελεύθερα.

Τέλος, εκείνοι περιφρονούσαν τους ξένους, ενώ εγώ όχι. Τους φέρομαι με τον ίδιο τρόπο που φέρομαι στους Κινέζους. Έτσι οι βάρβαροι με βλέπουν σαν μια «πατρική φιγούρα».

Τip of the Day

Ολόκληρη η ζωή του Taizong αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα αυτογνωσίας, την οποία αν δεν κατακτούσε δεν θα μπορούσε να πετύχει όλα όσα πέτυχε… Η ηγεμονία του θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες της κινεζικής ιστορίας. Όλοι έχουμε αδύναμα σημεία, κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα και πάντα υπάρχει κάποιος που είναι καλύτερός σου σε κάτι… Ωστόσο είναι πολύ χρήσιμο να σκεφτείς ότι «το να νικά κανείς τον εαυτό του είναι η πρώτη και η καλύτερη νίκη» – Πλάτωνας.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Η Τέχνη του Να Ακούς” του Chinghua Tang