Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια, καθώς κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος παγκοσμίως… Είναι καιρός να χτίσουμε το brand name μας!
Το 1o Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Το Συνέδριο προσέλκυσε το ενδιαφέρον πάνω από 450 Ελλήνων και ξένων συμμετεχόντων και ομιλητών που το παρακολούθησαν διαδικτυακά από χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ, αλλά και από όλο τον κόσμο.
Το διεθνές αυτό συνέδριο ήταν το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού υγείας στη χώρα μας που μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Όχι μόνο «ήλιος και θάλασσα»
Η ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου είναι πλέον επιτακτική. Το σημερινό τουριστικό μοντέλο του «ήλιος & θάλασσα» είναι παρωχημένο και πρέπει να διευρυνθεί. Άλλωστε η Υγεία και ο Τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Η Ιπποκράτειος αντίληψη για την Υγεία και την Ευεξία
Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Τούντας, έκανε λόγο για την Ιπποκράτειο αντίληψη για την υγεία και την ευεξία και την ολιστική προσέγγιση της υγείας που έβρισκε την εφαρμογή της στα Ασκληπιεία, όπως αυτό της Επιδαύρου και της Κω. Η πρώτη ιστορική αναφορά σε ιαματικά λουτρά έγινε από τον Ηρόδοτο 2500 χρόνια πριν, στα ιαματικά Λουτρά της Ωραίας Ελένης, έξω από την Κόρινθο. Ο κ. Τούντας αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα των αρχαίων Σπαρτιατών που πριν από τη μάχη χρησιμοποιούσαν τις ιαματικές πηγές των Θερμοπυλών. Η χώρα μας όπως υπογράμμισε μπορεί να αποτελέσει εκ νέου, έναν κορυφαίο προορισμό στον τομέα του τουρισμού υγείας εφαρμόζοντας την Ιπποκράτειο αντίληψη στην ανάπτυξή του.
Από την πλευρά της πολιτείας έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, όπως ένα νέο νομοσχέδιο από τα Υπουργεία Υγείας, Τουρισμού και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, που θα προβλέπει τη δυνατότητα να λειτουργούν πιστοποιημένες από το Υπουργείο Υγείας κλινικές, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες εντός μεγάλων τουριστικών θερέτρων. Ακόμη, προβλέπεται η δημιουργία ιατρικής visa (medical visa). Τέλος, είναι καίριας σημασίας η δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη Domestic Management Organisations (DMOs), που θα διαχειρίζονται τον τουρισμό τρίτης ηλικίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.