25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση

Την πρόβλεψη ότι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης θα συνοδεύσουν την Ευρώπη τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, έκανε ο διεθνής δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου «25+1 Ερωτήσεις για την ενεργειακή κρίση», κ. Ορέστης Ομράν. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Έδρα Jean Monnet – VISUAL EU, ΚΕΔΕΠΟΔ), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, ο κ. Ομράν επεσήμανε ότι μπορεί η ενεργειακή κρίση να ξεκίνησε πριν ακόμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά η συνέχιση του πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές ενεργειακό σύστημα και την παγκόσμια οικονομία, με προφανείς κοινωνικές
συνέπειες.
Χαρακτήρισε μια σημαντική πρόκληση της επόμενης περιόδου την αποθήκευση της ενέργειας, καθώς, ειδικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου και άλλων μορφών ενέργειας. Με δεδομένο ότι οι αγορές ενέργειας λειτουργούν δυναμικά, ο κ. Ομράν υποστήριξε ότι η δυνατότητα αποθήκευσης μπορεί μειώσει τις τιμές όταν δημιουργούνται συνθήκες ανόδου, κάτι που θα έχει τεράστια αξία για τους καταναλωτές και την οικονομία της χώρας.
Χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας το σχέδιο της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα και τόνισε ότι για την Ελλάδα δημιουργείται μια σημαντική ευκαιρία καθώς αναβαθμίζεται ο ρόλος της καθώς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορούν να δημιουργηθούν σταθμοί αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου.