Halla: Ο πλανήτης που δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

Ο πλανήτης Halla ήρθε στη ζωή μας… και αποτελεί ένα μυστήριο!

Ο “νέος” πλανήτης μοιάζει με τον Δία, βρίσκεται 520 έτη φωτός μακριά από τη Γη και το σημαντικότερο… δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

Ο πλανήτης, που είναι γνωστός ως 8 UMi b, πήρε το όνομα Halla, όταν ανακαλύφθηκε από Κορεάτες αστρονόμους το 2015. Halla ονομάζεται το ψηλότερο βουνό της Νότιας Κορέας που θεωρείται ιερός τόπος.

Ο εξωπλανήτης περιστρέφεται γύρω από ένα γιγάντιο αστέρι, μεγαλύτερο από τον ήλιο μας, το Baekdu, που βρίσκεται στον αστερισμό της μικρής Άρκτου. Ο Halla περιστρέφεται γύρω από το αστέρι Baekdu σε απόσταση περίπου ίση με το μισό της απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου, και ενώ μοιάζει με τον Δία, οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του είναι μεγαλύτερες. Μια νέα εξήγηση για την κατάσταση του επιζώντος πλανήτη λέει ότι μπορεί να υπάρχει ένας κρυμμένος πληθυσμός κόσμων που αψηφούν τον θάνατο αλλού στον γαλαξία, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Πώς επιβίωσε ο Ηalla

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Ηalla επιβίωσε μετά τη βίαιη μετάβαση του άστρου του, που κανονικά θα έπρεπε να είχε καταστρέψει όλους τους κοντινούς πλανήτες!

Mετά από μελέτη διαπιστώθηκε ότι το Baekdu καίει τα αποθέματα ηλίου στον πυρήνα του, καθώς φαίνεται πως έχει ήδη εξαντλήσει το υδρογόνο του.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dan Huber ανέφερε ότι η επιβίωση του Halla αποτελεί «απόλυτη έκπληξη» για τους ερευνητές! Είπε πως το άστρο θα έπρεπε να έχει «καταβροχθίσει» κάθε τι κοντινό, πριν επανέλθει στη σημερινή του κατάσταση.

Όταν οι ερευνητές αντιλήφθηκαν ότι το άστρο κάποτε ήταν μεγαλύτερο από την τρέχουσα τροχιά του πλανήτη, διενήργησαν νέες έρευνες χρησιμοποιώντας το αστεροσκοπείο W. M. Keck και το τηλεσκόπιο Canada-France-Hawaii.

Τα πιθανά σενάρια

Κάποιοι θεωρούν πως το Baekdu μπορεί να ήταν εντός συστήματος δύο άστρων, κάτι που θα εμπόδιζε οποιοδήποτε από αυτά να επεκταθεί επαρκώς ώστε να καταπιεί τον πλανήτη. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα αστέρια θα τρέφονταν το ένα από το άλλο.

Άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι ο Halla είναι ένας νέος πλανήτης, που γεννήθηκε από νέφος αερίων το οποίο δημιουργήθηκε από μια καταστροφική σύγκρουση μεταξύ των δύο άστρων.