Ηλικιακός ρατσισμός… γένους θηλυκού

Ο ηλικιακός ρατσισμός δεν έχει ηλικία και είναι γένους θηλυκού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Harvard. Στον χώρο εργασίας οι γυναίκες βάλλονται είτε είναι νέες είτε μεγαλύτερες… λόγω της ηλικίας τους, όποια κι αν είναι αυτή! Τελικά… υπάρχει σωτηρία;

Τα στερεότυπα σχετικά με την ηλικία πολλά! Ένα από αυτά ότι η η απόδοση χειροτερεύει και η ικανότητα μειώνεται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Έτσι, συχνά αναμένεται οι μεγαλύτεροι υπάλληλοι να αποχωρούν αθόρυβα, έτσι ώστε τα νεότερα ταλέντα να αναλάβουν τα ηνία. Ωστόσο το φλέγον θέμα είναι ότι η προκατάληψη λόγω ηλικίας εμφανίζεται πλέον σε όλο τον κύκλο της σταδιοδρομίας!

Η ηλικία “χρησιμοποιείται” για να δικαιολογήσει την προκατάληψη και τις διακρίσεις ειδικά κατά των γυναικών. Η προκατάληψη ηλικίας και φύλου είναι ένα… διπλό χτύπημα και δεν υπάρχει «η σωστή ηλικία» για τις γυναίκες στον επαγγελματικό στίβο!

Στην πρόσφατη έρευνα που συμμετείχαν 913 γυναίκες ηγέτες από τέσσερις βιομηχανίες των Ηνωμένων Πολιτειών διαπιστώθηκε ότι πολλές γυναίκες υπέφεραν από την προκατάληψη ηλικίας. Κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων  θεωρείται ότι οι «νέοι» είναι κάτω των 40 ετών, η μέση ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών και οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι άνω των 60 ετών.

Καμία ηλικία δεν είναι η σωστή!

Καμία ηλικία δεν ήταν τελικά η κατάλληλη ηλικία για να είσαι γυναίκα ηγέτης! Υπήρχε πάντα μια δικαιολογία με βάση την ηλικία για να μην παίρνουν τις γυναίκες στα σοβαρά, για να μην λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις τους ή να μην τις προσλαμβάνουν… Κάθε γυναίκα μπορεί να πιστεύει ότι είναι απλώς σε λάθος ηλικία, αλλά τα δεδομένα κάνουν ξεκάθαρο το “μεγαλύτερο” μοτίβο. Οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να στιγματιστεί για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα δεν εκτιμάται ή δεν είναι κατάλληλη για έναν ηγετικό ρόλο.

Η ηλικιακή ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας αποφέρει καλύτερες οργανωτικές επιδόσεις, ενώ η αντιληπτή διάκριση λόγω ηλικίας δημιουργεί χαμηλότερη επαγγελματική ικανοποίηση και αφοσίωση. Ομοίως, η ποικιλομορφία των φύλων έχει σημασία. Οργανισμοί με διαφορετικές ηγετικές ομάδες αποδίδουν καλύτερα, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για τους ηγέτες για την καταπολέμηση αυτής της μη σωστής προκατάληψης λόγω φύλου.

Πώς να καταπολεμήσουμε τον ηλικιακό ρατσισμό κατά των γυναικών

– Αναγνωρίζουμε την προκατάληψη της ηλικίας

Αν κάνουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει… δεν υπάρχει περίπτωση να το αντιμετωπίσουμε και φυσικά να το λύσουμε! Για παράδειγμα η αδιάκοπη συχνά σιωπηλή πίεση να φαίνονται νέες και ελκυστικές οι γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο σχετίζεται προφανώς με τον ηλικιακό ρατσισμό. Ας μην κρυβόμαστε!

– Εστιάζουμε στις δεξιότητες

Οι νεότερες γυναίκες συχνά περιορίζονται – είτε σκόπιμα είτε όχι – από την υπόθεση της έλλειψης εμπειρίας. Οι μεσήλικες γυναίκες μπορεί να θεωρηθούν δύσκολες στη διαχείριση. Οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες συχνά περιορίζονται από την αντίληψη ότι είναι λιγότερο παραγωγικές ή ότι δεν μπορούν να προωθηθούν. Όλα αυτά διαιωνίζουν το πρόβλημα. Αντί να εστιάζουμε στην ηλικία θα πρέπει να εστιάζουμε στις δεξιότητες κάθε γυναίκας.

– Καλλιεργούμε αποδοτικές συνεργασίες

Οι εργαζόμενοι μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χρόνια εμπειρίας, ενώ οι νεότεροι υπάλληλοι έχουν προοπτικές… Μια πρόσφατη μελέτη των προσδοκιών της Generation Z στην εργασία έδειξε ότι μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες τους ήταν η “καθοδήγηση των σχέσεων”. Θέλουν να συνδεθούν με έμπειρους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται γι’ αυτούς. Πολύ συχνά οι γυναίκες στερούνται συνδέσεων που θα τις βοηθούσαν να αναπτυχθούν επαγγελματικά λόγω αποκλεισμού από άτυπα δίκτυα και εκδηλώσεις. Η σκόπιμη σύζευξη νεότερων γυναικών με συναδέλφους μεγαλύτερης ηλικίας θα συμβάλλει στην επαγγελματική τους επιτυχία.