Ξέρετε ότι ήδη κάποια είδη εντόμων χρησιμοποιούνται σε μπάρες δημητριακών, μπισκότα και ψωμί;
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στην πώληση για διατροφή εντόμων.
Η απόφαση αφορά στον «οικιακό γρύλο», το «κίτρινο αλευροσκουλήκι» και την «αποδημητική ακρίδα» και προκάλεσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Τα έντομα σταδιακά περνάνε στο πιάτο μας και αποτελούν μια εναλλακτική με περιβαλλοντικά αλλά και διατροφικά οφέλη, αλλά πολλοί δεν βλέπουν με χαρά την προοπτική να ενταχθούν στο… μενού τους!
Η κατανάλωση εντόμων είναι ωφέλιμη σύμφωνα με ειδικούς, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και η εκτροφή τους απαιτεί πολύ λιγότερη γη και νερό συγκριτικά με την κτηνοτροφία και τη γαλακτοκομία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η εκτροφή γρύλου εκπέμπει 75% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από την εκτροφή κοτόπουλου. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ η τροφή που χρειάζεται το συγκεκριμένο έντομο είναι έξι φορές λιγότερη από αυτή που καταναλώνουν τα βοοειδή για να παράγουν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης!
Ο Ραφαέλ Πέρεζ, επικεφαλής της αρμόδιας αρχής για τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων στην ΕΕ αναφέρει: “Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και, επομένως, στο ίδιο μας το μέλλον”.
Τι γεύση έχουν τα έντομα;
Καθώς τα έντομα δεν βρίσκονται μέχρι τώρα στη δυτική διατροφή πολλοί αναρωτιούνται τι γεύση έχουν. Όσοι τα έχουν δοκιμάσει λένε ότι η γεύση τους είναι παρόμοια με ελαιούχο ξηρό καρπό.
Ήξερες ότι…
2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα σε τακτική βάση.
Πώς θα ξέρουμε αν ένα προϊόν περιέχει έντομα
Με βάση την απόφαση της Κομισιόν, οι εταιρίες που θα χρησιμοποιούν έντομα στα προϊόντα τους – σε οποιαδήποτε μορφή – είναι υποχρεωμένες να το αναφέρουν σαφώς στις συσκευασίες. Επιπρόσθετα, οφείλουν να αναγράφουν πως “το συστατικό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε καταναλωτές με γνωστές αλλεργίες στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα ακάρεα της σκόνης”.
Θέλουν οι Ευρωπαίοι να καταναλώνουν έντομα;
Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν πολύ θετικά την κατανάλωση εντόμων. Σύμφωνα με έρευνες, μόλις το 10% των πολιτών της Ευρώπης είναι πρόθυμο να ανταλλάξει το κρέας με τα έντομα, παρόλο που ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό αναφέρει πως θα μπορούσαν να γίνουν μια εναλλακτική και βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης μελλοντικά. Πάντως, σε Γαλλία, Γερμανία και Δανία, σύμφωνα με έρευνα του YouGov, ένα ποσοστό που ξεπερνά το 20% ενδιαφέρεται για την εισαγωγή των εντόμων στη διατροφή τους.