Κλίμα: Τα ρεκόρ που καταρρίψαμε και η νέα εποχή!

Αυτό το καλοκαίρι καταφέραμε να σπάσουμε 4 κλιματικά ρεκόρ!

Η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται έντονα καθώς καταρρίφθηκαν κλιματικά ρεκόρ σχετικά με τη θερμοκρασία, τη θερμότητα των ωκεανών και τους θαλάσσιους πάγους της Ανταρκτικής. Ας τα δούμε αναλυτικά…

Ζήσαμε τη θερμότερη μέρα στον κόσμο!

Ο πλανήτης μας έζησε τον Ιούλιο την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς σπάσαμε το ρεκόρ παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας που είχε σημειωθεί το 2016. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου, αγγίζοντας τους 17,08 βαθμούς Κελσίου στις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ Copernicus.

 

Ζήσαμε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη!

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούνιο ήταν κατά 1,47 βαθμούς υψηλότερη από την τυπική θερμοκρασία του Ιουνίου της προβιομηχανικής περιόδου. Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι άνθρωπος άρχισε να διοχετεύει αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα όταν ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση γύρω στο 1800.

Καταγράφηκαν ακραία θαλάσσια κύματα καύσωνα

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών κατέρριψε τα ρεκόρ για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο! Μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στην υψηλότερη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία ήταν το 2016. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την ακραία ζέστη στον ωκεανό του Βόρειου Ατλαντικού. «Οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ότι τα δέντρα και τα χόρτα πεθαίνουν όταν μιλάμε για καύσωνες. Ο Ατλαντικός είναι 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από ό,τι θα έπρεπε – αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί χρειάζονται 50% περισσότερη τροφή μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν κανονικά», σύμφωνα με την Ντανιέλα Σμιτ, καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Χαμηλό ρεκόρ θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική

Η έκταση που καλύπτεται από θαλάσσιο πάγο στην Ανταρκτική καταγράφει επίπεδα ρεκόρ για τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, λείπει μια περιοχή περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Νέα εποχή για το κλίμα

Βαδίζουμε προς την κατάρρευση και την καταστροφή; Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα ήταν λάθος να αποκαλέσουμε αυτό που συμβαίνει «κλιματική κατάρρευση» ή «ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας». Σύμφωνα με την κλιματολόγο F. Otto βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, αλλά «έχουμε ακόμη χρόνο για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για πολλούς».