Οι γυναίκες ή οι άνδρες πρέπει να φοβούνται περισσότερο από την επέλαση της ΑΙ;
Μια νέα έκθεση του McKinsey Global Institute, που εξετάζει τις τάσεις της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2030, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα από ό,τι οι άνδρες.
Ας δούμε αναλυτικά…
Επειδή ανά τον κόσμο οι γυναίκες συνήθως υπερεκπροσωπούνται στους κλάδους με θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης γραφείου και της εξυπηρέτησης πελατών. Επιπρόσθετα, οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι θα επηρεαστούν αρνητικά, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και εργάτες παραγωγής συρρικνώνεται.
Συνολικά, το McKinsey Global Institute αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα μέχρι το τέλος του 2030. Φυσικά οι συνέπειες της επέλασης της ΑΙ αφορούν και την Ευρώπη.
Αυτό που είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Kweilin Ellingrud, είναι ότι η ανατροπή θα επικεντρωθεί στους χαμηλόμισθους εργαζομένους. Είναι έως και 14 φορές πιο πιθανό να χρειαστεί να αλλάξουν επάγγελμα από εκείνους με τις υψηλότερες μισθολογικές θέσεις και οι περισσότεροι θα χρειαστούν πρόσθετες δεξιότητες για να το κάνουν με επιτυχία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι δικηγόροι, οι εκπαιδευτικοί, οι οικονομικοί σύμβουλοι και οι αρχιτέκτονες θα είναι μεταξύ εκείνων που θα επηρεαστούν περισσότερο από την εξάπλωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT του OpenAI. Ωστόσο, ο McKinsey υποστήριξε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται αυτές οι θέσεις εργασίας, παρά στην καταστροφή τεράστιων τμημάτων θέσεων. «Μάλλον δεν θα είναι κάτι τέτοιο καταστροφικό», είπε ο συνεργάτης του ινστιτούτου Michael Chui. Αλλά «θα αλλάξει σχεδόν κάθε δουλειά».
Περίπου 3,5 εκατομμύρια θέσεις θα μπορούσαν να εξαλειφθούν καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τερματίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με τους εργαζόμενους στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και την αυτοκινητοβιομηχανία να δέχονται το χτύπημα, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, ο McKinsey υποστήριξε ότι αυτό θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τα κέρδη που προκύπτουν από τη συσσώρευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως μέσω επενδύσεων κεφαλαίου σε νέες εγκαταστάσεις, σταθμούς φόρτισης κ.α.
Η ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για υποδομές, θα αυξήσει τη ζήτηση για εργάτες στον τομέα των κατασκευών που έχουν ήδη έλλειψη. Η απασχόληση στις κατασκευές αυξάνεται κατά 12% από το 2022 έως το 2030.
Πάντως, αν η ανακατανομή των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια αντιμετωπιστεί σωστά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας και της ευημερίας των κρατών.