Τι συμβαίνει με τα “γκρίζα διαζύγια”;

Τι γίνεται με τα γκρίζα διαζύγια και αυξάνονται συνεχώς; Γιατί οι baby boomers αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους; Μήπως είναι το νέο trend;

Τα “γκρίζα διαζύγια” αφορούν σε ζευγάρια που αποφασίζουν να λήξουν τον γάμο τους στη μέση ή σε μεγαλύτερη ηλικία και μάλιστα πολλές φορές μετά από δεκαετίες γάμου.

Η Σούζαν Λ. Μπράουν, PhD, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και συνδιευθύντρια του National Center for Family & Marriage Research, επισημαίνει ότι το ποσοστό των “γκρίζων διαζυγίων” διπλασιάστηκε από το 1990 έως το 2010 και έκτοτε παραμένει σε αυτό το επίπεδο. Ενώ όμως τα διαζύγια στις ηλικίες 50 έως 64 ετών έχουν πλέον εξομαλυνθεί, συνεχίζουν να αυξάνονται για όσους είναι άνω των 65 ετών. Η Σούζαν Μπράουν αναφέρει πως “είναι χαρακτηριστικό και έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί για τους νεότερους ενήλικες αυτές τις μέρες. Γι’ αυτούς, το ποσοστό διαζυγίων πέφτει κατακόρυφα”.

Αναζητώντας τις αιτίες

Η έννοια του γάμου έχει διαφοροποιηθεί. Δεν ζητάμε πια τα ίδια πράγματα που ζητούσαμε σε προηγούμενες δεκαετίες. Με άλλα λόγια οι προσδοκίες μας άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου σχετικά με έναν επιτυχημένο γάμο και μια ευτυχισμένη ζωή εντός γάμου. Σήμερα αν ο γάμος μας δεν συμβάλλει στην ευτυχία μας αποφασίζουμε να τον λήξουμε ακόμα και σε μεγάλη ηλικία πολύ πιο εύκολα από ό,τι παλιότερα. Ακόμη, οι γυναίκες πια είναι οικονομικά ανεξάρτητες ενώ οι γυναίκες σε προηγούμενες γενιές δεν αποφάσιζαν να πάρουν διαζύγιο εύκολα επειδή δεν είχαν οικονομικούς πόρους. Πέρα όμως από τα παραπάνω ας μην ξεχνάμε ότι πλέον οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι να παίρνουν διαζύγιο και σε μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω αυξημένου προσδόκιμου ζωής.

Ήξερες ότι…

– Περισσότεροι από ένας στους τρεις ανθρώπους που παίρνουν διαζύγιο στις ΗΠΑ είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journals of Gerontology το 2022.

– Μέχρι το 2050, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ προβλέπει ότι θα υπάρχουν 158,5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 1950, οι άνδρες αναμενόταν να ζουν, κατά μέσο όρο, 65,6 χρόνια, ενώ οι γυναίκες 71,1 χρόνια. Έως το 2016, αυτές οι ηλικίες είχαν αυξηθεί σε 76,1 και 81,1, αντίστοιχα. Όλο και περισσότερα ζευγάρια λοιπόν έχουν την πιθανότητα ενός γκρίζου διαζυγίου.

Γνωρίζοντας καλύτερα τους baby boomers

Oι baby boomers γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964 και πήραν το όνομά τους από την αύξηση των γεννήσεων που παρατηρήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου. Το ιστορικό γεγονός που τους χαρακτήρισε είναι ο ψυχρός πόλεμος, όπως επίσης η έντονη εκβιομηχάνιση που παρατηρήθηκε στη συνέχεια. Οι baby boomers μετακινήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ασχολήθηκαν κυρίως με τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Παρατηρήθηκε η σταδιακή είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας. Είναι η γενιά των κοινωνικών κινημάτων και επαναστάσεων. Η ισότητα των φύλων μπήκε στο πλάνο χάρη σε αυτούς, ενώ τότε ξεκίνησαν τη δράση τους τα πρώτα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος.