Με τα μάτια τού Ένζο

Η ταινία Με τα μάτια του Ένζο (αρχικός τίτλος στα αγγλικά: The Art of Racing in the Rain) κυκλοφόρησε το 2019. Είναι σε σκηνοθεσία Simon Curtis και σενάριο του Mark Bomback, που βασίστηκε σε νουβέλα του 2008 με το ίδιο όνομα του συγγραφέα Garth Stein.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Milo Ventimiglia, Amanda Seyfried και ο Kevin Costner που κάνει τη φωνή του Ένζο, του Γκόλντεν Ριτρίβερ της ταινίας, που ερμηνεύεται από έναν πραγματικό σκύλο με το όνομα Parker.
Η κύρια ιστορία της ταινίας επικεντρώνεται στον Ένζο. Όπως προδίδει και ο τίτλος της, παρουσιάζεται από την οπτική γωνία του σκύλου. Αυτό είναι κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστή αλλά και αρκετά συμπαθητική για παιδιά όλων των ηλικιών, καθώς επίσης και μια ταινία που μπορεί να δει όλη η οικογένεια.
Ο τρόπος που συστήνεται με το κοινό το φιλικό Γκόλντεν Ριτρίβερ της ταινίας Με τα μάτια του Ένζο είναι πραγματικά μαγικός. Ο Ένζο τρέφει αγάπη και σεβασμό για τον ιδιοκτήτη του, Denny Swift (Milo Ventimiglia), που είναι ένας επίδοξος οδηγός της Φόρμουλα 1.
Ο Denny, μπορεί να μην κερδίζει πάντα τον αγώνα, αλλά είναι πάντα πρόθυμος να πάρει το ρίσκο να αγωνιστεί ξανά μέχρι να κερδίσει. Αυτή ακριβώς η ιδέα είναι ένα από τα πιο δυνατά θέματα στην ταινία, που μας παρουσιάζει με αφηγηματικά ξεχωριστό τρόπο ότι μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να επιστρέψουμε στον αγώνα και να ρισκάρουμε ξανά.
Παράλληλα, η ταινία Με τα μάτια του Ένζο δείχνει με λεπτότητα τις όχι και τόσο όμορφες στιγμές της ζωής και ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, καταλήγοντας ότι μπορεί η ζωή μας να είναι μια καθημερινή πρόκληση, αλλά το να έχεις έναν σκύλο σύντροφο μπορεί να βοηθήσει.

Υπάρχουν σίγουρα στιγμές συγκίνησης κατά τη διάρκεια της ταινίας που φτάνει κοντά στις δυο ώρες (1 ώρα και 49 λεπτά) ωστόσο, σίγουρα υπάρχουν και στιγμές γέλιου και χαράς.
Συγκεκριμένα, η ταινία προβάλλει έντονες στιγμές γέλιου που ενισχύονται με δραματικές και συγκινητικές σκηνές, καταφέρνοντας να αφήσουν μια ισορροπημένη αίσθηση στον θεατή και μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η επίσημη παρουσίασή της είναι η εξής: “Βασισμένο στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Garth Stein, το Με τα μάτια του Ένζο είναι μια ευχάριστη ιστορία που αφηγείται ένας πνευματώδης και φιλοσοφημένος σκύλος ονόματι Ένζο (με φωνή την φωνή του Kevin Costner). Μέσω του δεσμού του με τον ιδιοκτήτη του, τον Denny Swift (Milo Ventimiglia), έναν επίδοξο οδηγό αγώνων της Φόρμουλα 1, ο Ένζο έχει αποκτήσει τεράστια εικόνα για την ανθρώπινη κατάσταση και κατανοεί ότι οι τεχνικές που απαιτούνται στην πίστα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την επιτυχή πλοήγηση στο ταξίδι στο ταξίδι της ζωής. Η ταινία ακολουθεί τον Denny και τους έρωτες της ζωής του – τη σύζυγό του, Εύα (Amanda Seyfried), τη μικρή τους κόρη Ζόι (Ryan Keira Armstrong) και τελικά, τον πραγματικό του καλύτερο φίλο, Ένζο.”

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 9 Μαΐου 2018, στο Βανκούβερ της Βρετανικής Κολομβίας. Οι σκηνές των αυτοκινητιστικών αγώνων ταχύτητας γυρίστηκαν στο Canadian Tire Motorsport Park στο Bowmanville του Οντάριο. Επιπλέον σκηνές στην πίστα γυρίστηκαν στο Laguna Seca Raceway κοντά στο Monterey, στην Καλιφόρνια, στο Pacific Raceways κοντά στο Κεντ, στην Ουάσιγκτον και στο Mission Raceway Park, 80 χλμ. νοτιοανατολικά του Βανκούβερ.
Τον Ιούλιο του 2009, η Universal Pictures αγόρασε τα δικαιώματα ταινίας για το βραβευμένο μυθιστόρημα The Art of Racing in the Rain. Το έργο δεν κατάφερε να βρει σκηνοθέτη και σταμάτησε την παραγωγή. Τα Walt Disney Studios απέκτησαν τα δικαιώματα τον Ιανουάριο του 2016. Η κινηματογραφική μεταφορά επρόκειτο να γίνει από τον Neal H. Moritz μέσω της εταιρείας παραγωγής Original Film. Το 2017, ο σεναριογράφος Mark Bomback αποκάλυψε ότι το έργο είχε στηθεί στην 20th Century Fox, ελπίζοντας για την παραγωγή του. Η ταινία κυκλοφόρησε τελικά στις 9 Αυγούστου 2019 από την Walt Disney Studios Motion Pictures. Από τις 16 Σεπτεμβρίου 2022 προστέθηκε στη βιβλιοθήκη ταινιών του Disney+.
Με εισπράξεις που πλησιάζουν τα 26.4 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 7,4 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με το Box Office Mojo, το Με τα μάτια του Ένζο κατάφερε να σπάσει τα ταμία συγκεντρώνοντας συνολικά παγκόσμιες εισπράξεις εισιτηρίων που φτάνουν περίπου τα 33.8 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγές

• https://www.imdb.com/title/tt1478839/
• https://www.youtube.com/watch?v=Dp2ufFO4QGg
• https://www.filmy.gr/movies-database/the-art-of-racing-in-the-rain/
• https://ew.com/movies/2019/08/06/milo-ventimiglia-art-of-racing-in-the-rain-interview/
• https://www.boxofficemojo.com/release/rl2668004865/
• https://www.comingsoon.net/movies/news/944687-production-has-started-on-the-art-of-racing-in-the-rain
• https://turnerservice.com/the-art-of-racing-in-the-rain/
• https://deadline.com/2019/05/star-wars-movies-new-mutants-disney-fox-release-schedule-1202608933/
• https://variety.com/2009/film/markets-festivals/dempsey-shifts-gears-for-universal-1118006039/
• https://www.chicagotribune.com/entertainment/ct-xpm-2011-07-25-sc-ent-0725-patrick-dempsey-20110725-19-story.html
• https://www.liveabout.com/art-of-racing-in-the-rain-movie-4110507
• https://www.creativescreenwriting.com/planet-of-the-apes/

Χρήστος Αρφάνης
Ο Χρήστος Αρφάνης (αγγλικά: Christos Arfanis) γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, Ελλάδα. Είναι Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος - μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος - και παραγωγός ταινιών, καθώς επίσης και αρθρογράφος ψυχαγωγίας. Άρθρα του για τον Κινηματογράφο δημοσιεύονται στην Πολιτιστική στήλη του Επιστημονικού Περιοδικού του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του 6ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ανατομία Εγκλήματος και Τρόμου» (Anatomy Crime and Horror International Film Festival) και του 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνιος ταινιών (Athens Marathon International Film Festival). Δραστηριότητες: 2023 - σήμερα Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος 2022 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Say Yes to the Press (website + digital magazine) 2020 - σήμερα Αρχισυντάκτης και Αρθογράφος για το Entertainment News Greece (website) 2021 - 2023 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Art News by Glass Tee (website) 2020 - 2022 Αρχισυντάκτης και Αρθρογράφος για το Three Pixels Lab (website).