Η nomophobia και… ο επόμενος εργοδότης σου!

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι είναι πιθανό να πάσχεις από nomophobia;
Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις Νo Mobile phone phobia (η φοβία του να μην έχεις το κινητό σου).

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν έντονο άγχος όταν συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο κινητό τους τηλέφωνο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα συμπτώματα της νομοφοβίας αντικατοπτρίζουν εκείνα ενός εθισμού ή άλλων αγχωδών διαταραχών και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανησυχία, ταχυκαρδία και αποπροσανατολισμό.

Ποια είναι τα συνήθη “θύματα”
Οι έφηβοι επηρεάζονται περισσότερο από τη νομοφοβία, καθώς εκείνοι είναι πιο συχνά εθισμένοι στα κινητά τηλέφωνα. Βέβαια η νομοφοβία δεν περιορίζεται στους εφήβους και πηγάζει από την εξάρτησή μας από τα κινητά. Όσοι έχουν προϋπάρχον άγχος, είναι ανασφαλείς, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επίσης πιθανά θύματα της νομοφοβίας.

Οι επιπτώσεις
Όταν κάποιος αναπτύξει προσκόλληση στο κινητό του τηλέφωνο, επηρεάζεται η ζωή του. Ειδικότερα, η νομοφοβία μπορεί να βλάψει την ικανότητα εστίασης και να αποσπάται συνεχώς η προσοχή μας. Αυτό έχεις ως επακόλουθο να μην μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας αλλά και να μην επικοινωνούμε ουσιαστικά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Η πόλη χωρίς παιδιά με κινητά!
Οι γονείς της πόλης Greystones της Ιρλανδίας συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να έχουν smartphones τα παιδιά τους μέχρι να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο. Έτσι, όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης, απαγόρευσαν στα παιδιά να φέρνουν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνα στο σχολείο.
Πρόσφατα στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Ofcom δείχνουν ότι το 20% των παιδιών, ηλικίας τριών ετών, έχουν smartphones. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 55%, μεταξύ των ηλικιών οκτώ και 11 ετών.

Ήξερες ότι…
Η νομοφοβία είναι μία λέξη που “δημιούργησε” ο Patrick O’ Neil, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος, επιδιώκοντας να περιγράψει το άγχος από την έλλειψη του κινητού.

Ξέρω ποιος θα είναι ο επόμενος εργοδότης σου…
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει στο μέλλον ο εργοδότης μας! Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ράιχ, η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα που θα μπορούσε να μεταμορφώσει δραστικά τη σχέση εργοδότη και εργαζομένου. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNBC, ο Ράιχ ανέλυσε το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης, δημιουργώντας μια ώθηση για ένα καθολικό βασικό εισόδημα.
Υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταφέρει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα, πιέζοντας για την καθιέρωση ενός καθολικού βασικού εισοδήματος για να τροφοδοτήσει την οικονομία. “Θα εργαστούμε για την τεχνητή νοημοσύνη, για μεσάζοντες και πλατφόρμες. Αυτοί οι μεσάζοντες και οι πλατφόρμες θα μας πληρώσουν με ένα είδος μισθών σε τιμές spot…”.

Ανάπτυξη και περιβαλλοντικοί στόχοι
Σύμφωνα με τον Ράιχ η ανάπτυξη είναι απαραίτητη προκειμένου να εκπληρώσουμε τους περιβαλλοντικούς μας στόχους. Όπως τονίζει “Είναι οι πλούσιες χώρες που είναι σε θέση να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες επειδή έχουν αρκετό πλούτο. Μπορούν να επενδύσουν σε μηχανισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Ενώ οι φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής”.