Κρυογονική: Αγγίζοντας το άπιαστο

Το ερώτημα είναι το εξής: Γίνεται ένα σώμα ή ένας εγκέφαλος να διατηρηθεί για πάντα;
Φαίνεται περίεργο; Ουτοπικό ή μήπως δεν έχει μεγάλη σημασία; Ίσως… Όμως αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρο για τους μεγιστάνες της Silicon Valley και όχι μόνο. Πιστεύετε πως είναι άπιαστο;

Η κατάκτηση της αθανασίας
Η νίκη κατά της ανυπαρξίας δίνεται μέσω της επιστήμης και το μέλλον θα δείξει αν το όνειρο πολλών ανθρώπων είναι άπιαστο ή όχι. Η κρυοσυντήρηση ολόκληρου του σώματος ή του εγκεφάλου αναδείχθηκε μέσα από το ντοκιμαντέρ του HBO «How To… with John Wilson». Ειδικότερα, ο John Wilson παρουσίασε μια εκδήλωση για την 50η επέτειο της Alcor, που είναι εταιρίας κρυογονικής. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε τους συμμετέχοντες να αναλύουν ποια είναι τα πλάνα τους για το μέλλον και πώς σκοπεύουν να κερδίσουν τη μάχη για την αθανασία μέσω της κρυογονικής.
Ορισμένοι ευελπιστούν πως θα κερδίσουν την αιωνιότητα χάρη στη συμβολή της υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων που αρνούνται ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος… Και κάτι ακόμα πιο “ονειρικό”: Ορισμένοι οραματίζονται να ξαναζήσουν μετά από πολλά χρόνια (αφού έχουν πεθάνει) με σκοπό να δουν πώς θα είναι ο κόσμος στο μέλλον.
Πάμε τώρα στα ποσά; Η Αlcor “ζητάει” 80.000 δολάρια για κρυοσυντήρηση του εγκεφάλου και 200.000 δολάρια για την κατάψυξη ολόκληρου του σώματος. Υπάρχει επίσης ετήσια συνδρομή μέλους! Όσοι συμμετέχουν σε αυτό το πρότζεκτ δέχονται ότι η συγκεκριμένη εταιρία αποτελεί τον δικαιούχο του ασφαλιστηρίου ζωής τους.

Το πρότζεκτ “αθανασία” δεν ξεκίνησε τώρα. Η φιλόδοξη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και επενδύονται τεράστια κεφάλαια. Τζεφ Μπέζος (amazon), Λάρι Πέιτζ (Google), Λάρι Έλισον (Oracle), Πίτερ Θιέλ (Paypal, Palantir) είναι κάποιοι από αυτούς που επενδύουν σε αυτό το όραμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο παρελθόν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν επένδυσαν κεφάλαια στην Calico, μια εταιρία η οποία επικεντρώνεται στην έρευνα για την ανανέωση των κυττάρων και την καταπολέμηση των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση. Ο Σαμ Άλτμαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, έχει επενδύσει 180 εκατομμύρια δολάρια στη Retro Biosciences, που έχει ως σκοπό της να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου τουλάχιστον κατά 10 χρόνια.

Ο Τζεφ Μπέζος επένδυσε δισεκατομμύρια στην Altos Labs, που είναι μια εταιρία βιοτεχνολογίας που αποσκοπεί στην προώθηση της έρευνας στον τομέα της αναζήτησης της αθανασίας και της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, λίγα χρόνια πριν, το 2016, δημιούργησε το «Chan Zuckerberg Biohub», ένα κέντρο έρευνας που ασχολείται με την καταπολέμηση ασθενειών και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Τι θα γίνει στο μέλλον; Πώς θα είναι η ζωή… μετά τη ζωή; Είμαστε σε αναμονή!

Ήξερες ότι…
Ο Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας Τζέιμς Μπέντφορντ είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταψύχθηκε κρυογονικά με σκοπό τη μελλοντική του ανάνηψη. Η σορός του βρίσκεται στο ίδρυμα Alcor Life Extension Foundation. Ο Μπέντφορντ πέθανε το 1967 σε ηλικία 73 ετών.