Mήπως είσαι Zillennial;

Έχεις ακούσει τον όρο “μικρογενιά”; Έχουμε τους Millennians, τη Gen Z, τους Boomers κτλ. αλλά ανάμεσά τους υπάρχουν μερικά κενά! Σε κάποιο από αυτά τα κενά είναι πιθανό να ανήκεις και λέγονται μικρογενιές!

Ναι, όσοι ανήκουν στην Generation Z έχουν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, όπως και όσοι ανήκουν στους Boomers κ.ο.κ. Τις γενιές τις ορίζουν οι παγκόσμιες εξελίξεις (κοινωνικοοικονομικές και τεχνολογικές).

Ας προσδιορίσουμε τις “βασικές” γενιές
Σύμφωνα με το Paw Research Center οι επίσημες γενιές είναι:

Lost Generation
Περιλαμβάνει όσους γεννήθηκαν από το 1883 έως το 1900 και είναι η πρώτη γενιά με… όνομα! Τα γεγονότα δεν την ευνόησαν… Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος γέμισε θλίψη, απογοήτευση και μαύρισε τον παγκόσμιο χάρτη.

Greatest Generation
Εδώ ανήκουν τα παιδιά της Μεγάλης Ύφεσης (1901-1924). Η γενιά αυτή εκφράζει την εναντίωσή της στη σύγκρουση. Ονομάστηκε έτσι μετά τη δημοσίευση του βιβλίου The Greatest Generation, του δημοσιογράφου του NBC News, Tom Brokaw, το 1998.

Silent Generation
Προχωράμε στη γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1925-1945 και δεν αγάπησε την επανάσταση. Δεν εναντιώθηκε, δεν αντιστάθηκε, δεν διαμαρτυρήθηκε. Προτίμησε τη σιωπή που της πρόσφερε μια ασφαλή ζωή.

Boomers
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1946-1964) ήρθαν οι Boomers. Αυτή η γενιά έζησε κοσμοϊστορικά γεγονότα: Ψυχρός Πόλεμος, προσγείωση στο φεγγάρι, πόλεμος του Βιετνάμ… Είναι μια αισιόδοξη γενιά που θέλησε να αποκτήσει πολλά παιδιά και να επεκταθεί. Μια γενιά που αγάπησε τον (υπερ)καταναλωτισμό.

Generation X
Σε αυτήν ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965-1980 και δεν θέλησαν τόσο πολύ να κάνουν παιδιά όσο οι Boomers. Οι εκπρόσωποί της αντιδρούν, εξεγείρονται, δεν πείθονται εύκολα από την εκάστοτε εξουσία.

Generation Y
Είναι οι γνωστοί  “Millennials” (1981-1996) και έζησαν την οικονομική κρίση, τη μεγάλη άνοδο του διαδικτύου, την 11η Σεπτεμβρίου…

Generation Z
Οι εκπρόσωποί της γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2012 και η γενιά τους σχετίζεται με την ευρεία χρήση της τεχνολογίας, τα social media, την έξαρση της κλιματικής κρίσης, την αύξηση της βίας, το quiet quitting…

Generation Alpha
Μεταξύ 2013-2025 (κάποιοι εκπρόσωποι δηλαδή δεν έχουν καν γεννηθεί). Τη γενιά χαρακτηρίζει φυλετική ποικιλομορφία και μεγάλη οικονομική ανισότητα.

Οι μικρογενιές και οι Zillennials
Η τελευταία μικρογενιά είναι οι Zillennials. Οι εκπρόσωποί της έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τους Μillennials, τους πρωτοπόρους της ψηφιακής τεχνολογίας και με την Gen Z, που γεννήθηκε μέσα στη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας και την τεράστια επιρροή των κοινωνικών δικτύων. Αυτή η μικρογενιά είναι λίγο πιο συγκρατημένη από την Gen Z (κυρίως αναφορικά με τη χρήση social media) αλλά πιο “προχωρημένη” από τους millennials. Είναι μια γενιά που αγαπούν πολύ οι εταιρίες γιατί έχει αδυναμία στα προϊόντα πολυτελείας. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μικρογενιάς μένουν ακόμα με τους γονείς τους. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι νέοι καταναλωτές που μένουν με τους γονείς τους είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την «έκρηξη» στις πωλήσεις προϊόντων πολυτελείας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.