Οδηγός επιβίωσης εργαζομένων από το burn out

Business concept.Business people discussing the charts and graphs and showing the results of their successful teamwork.

Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβρη κι εσύ νιώθεις σαν να έχεις ήδη δουλέψει πολλούς μήνες, ενώ δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τότε που κολυμπούσες αμέριμνα σε γαλαζοπράσινα νερά και έπινες κοκτέιλ απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα; Κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό… Και πρέπει να γίνει από τώρα!

Για το φαινόμενο “burn out” έχουμε ακούσει πολλά. Ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε ή ακόμα καλύτερα να το προλάβουμε! Σύμφωνα με το Harvard Business Review, οι εταιρίες θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα – τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω – ώστε να προστατεύουν τους εργαζομένους από το burn out. Ωστόσο, συν Αθηνά και χείρα κίνει…

Ξεκούραση και ευελιξία
Οι εταιρίες λοιπόν πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να έχουν – πραγματικά – Σαββατοκύριακα και αργίες. Αν ποτέ δεν ξεκουραζόμαστε και δεν αποφορτιζόμαστε οδεύουμε προς burn out… τόσο απλά! Επιπλέον, σύμφωνα με το Harvard Business Review, οι εταιρίες πρέπει να φροντίζουν για την ευζωία των υπαλλήλων, μέσω ευέλικτων μορφών εργασίας και διαφόρων προγραμμάτων. Οι ευέλικτες μορφές εργασίας έχει αποδειχθεί πως πράγματι λειτουργούν για πολλούς ανθρώπους και μειώνεται το στρες τους άρα και ο κίνδυνος burn out.

Κουλτούρα επιβράβευσης
Όταν ο κόπος, ο χρόνος και η ενέργεια των εργαζομένων δεν επιβραβεύεται ποτέ – ακόμα και όταν τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά – η απογοήτευση και τα αρνητικά συναισθήματα είναι δεδομένα! Αντίθετα, η κουλτούρα αναγνώρισης και επιβράβευσης κάνει τους εργαζομένους όχι μόνο πιο χαρούμενους αλλά και πιο παραγωγικούς. Δεν είναι τυχαίο ότι σε έρευνα οι τρεις στους δέκα εργαζόμενους δήλωσαν ότι η έλλειψη υποστήριξης ή αναγνώρισης της εργασίας από την ηγεσία, αποτέλεσε την “καύσιμη ύλη” για το burn out.

Διαχείριση χρόνου και ενέργειας
Ούτε ο χρόνος μας είναι απεριόριστος ούτε η ενέργειά μας! Πρέπει λοιπόν να τα διαχειριστούμε σωστά.

Σύμφωνα με το Harvard Business Review, αναφορικά με την ενέργειά μας και την αποτελεσματική διαχείριση πρέπει να φροντίσουμε τα παρακάτω:

– Να είναι η διατροφή μας επαρκής και σωστή και με την άσκηση να ενεργοποιούμε τον οργανισμό μας, μειώνοντας το στρες.

– Τη στάση μας απέναντι στην εργασία μας: Αν όταν σκεφτόμαστε την εργασία μας έχουμε μόνο αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Χρειαζόμαστε θετικά συναισθήματα για να μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί και παραγωγικοί και για να αποφύγουμε την πνευματική και ψυχολογική εξουθένωση.

– Να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και όχι να διασπάται συνέχεια η προσοχή μας από διάφορα ερεθίσματα – συνήθως ψηφιακά. Πρέπει να διοχετεύουμε την ενέργειά μας στον στόχο μας και όχι να χάνεται εδώ κι εκεί.

– Δύο μαγικά πράγματα: Αίσθηση του σκοπού και ικανοποίηση από την επίτευξή του! Όταν καταφέρνουμε να φέρουμε σε πέρας αυτό που αναλάβαμε και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και τη “διαδρομή” μέχρι να φτάσουμε σε αυτό, τροφοδοτούμαστε για να συνεχίσουμε…