Σόφια: Πάμε μια βόλτα στη γειτονιά μας!

Σόφια: Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι μία από τις αρχαιότερες και πιο ιστορικές πόλεις των Βαλκανίων. Έχει να προσφέρει στον ταξιδιώτη ωραίες διαδρομές στο πλούσιο παρελθόν της.

Στα αρχαία χρόνια λεγόταν Σερντίκα. Η Σόφια βρίσκεται στο κέντρο της Βαλκανικής Χερσονήσου μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής. Ήρθε αντιμέτωπη με πολλούς κατακτητές… Τελευταίοι ήταν οι Οθωμανοί. Χρονολογία σταθμός για τη Σόφια ήταν το 1879, χρονιά κατά την οποία έγινε πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Βουλγαρίας. Πολύ αργότερα, το 1944, η Σόφια έγινε πρωτεύουσα της Κομμουνιστικής Λαϊκής Δημοκρατίας της χώρας.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για να διαπιστωθεί η γενετική καταγωγή των Βουλγάρων, ο βουλγαρικός λαός είναι σλαβικής προέλευσης, έχει όμως μεγάλες ομοιότητες με τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας και της βόρειας Ιταλίας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης θρακικές ρίζες στον βουλγαρικό γενότυπο. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι οι πρώτοι κάτοικοι στα εδάφη της Βουλγαρίας ήταν οι Θράκες.

Αρχιτεκτονικά ασυμβίβαστη…
Η Σόφια χαρακτηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών ρυθμών και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ασυμβίβαστη! Τα πολλά μνημεία της μαρτυρούν το πλούσιο παρελθόν της, κυρίως τα δύσκολα χρόνια που πέρασε. Στο κέντρο της Σόφιας μπορεί κανείς να δει από χριστιανικούς ναούς μέχρι οθωμανικά τζαμιά. Τα αρχαία ευρήματα έχουν ενταχθεί πλήρως στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Στη στάση μετρό Serdika θαυμάζουμε τα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης.

Ο ναός – σύμβολο της Βουλγαρίας
Ο καθεδρικός ναός της Σόφιας χτίστηκε στα τέλη του 19 ου αιώνα, στη μνήμη 200.000 Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για τη βουλγαρική ανεξαρτησία ενάντια στους Τούρκους. Το στιλ του είναι νεοβυζαντινό. Είναι το στολίδι της Σόφιας! Το εσωτερικό του είναι εντυπωσιακό και χωράει μέχρι και 10.000 επισκέπτες.

Περιήγηση στην πόλη
Το πρώην βασιλικό παλάτι που σήμερα στεγάζει την εθνική πινακοθήκη της Βουλγαρίας, το εθνικό θέατρο που ιδρύθηκε το 1904 και είναι το αρχαιότερο της Σόφιας με πρόσοψη που θυμίζει αρχαιοελληνικό κτήριο και η ροτόντα του Αγίου Γεωργίου – το παλαιότερο μνημείο της, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. αξίζουν την επίσκεψή μας. Το κέντρο της πόλης με την πεζοδρομημένη λεωφόρο Vitosha δίνει το στίγμα της σύγχρονης Βουλγαρίας.

Από τον καθεδρικό ναό της πόλης και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έως το μνημείο του Σοβιετικού Στρατού και το χωριό Boyana στο όρος Vitosha, η Σόφια έχει πλούσια και βαρυσήμαντη ιστορία αλλά και και ιδιαίτερο φυσικό τοπίο.

Ταξιδέψτε στη Σόφια μέσα από το βίντεο του Travel Diary!


Θέλετε έμπνευση για τα επόμενα ταξίδια σας; Κάντε εγγραφή εδώ!