Θέλεις να γίνεις superhuman;

Για την υγιεινή ζωή, την άθληση, την καλή διατροφή έχεις ακούσει πάρα πολλές φορές… Ναι, όλα αυτά σε ωφελούν. Υπάρχει όμως μία λέξη που μπήκε δυναμικά στη συζήτηση και έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθουμε γι’ αυτήν περισσότερα: βλαστοκύτταρα.

Διάβασε μία πολύ αισιόδοξη φράση για να αρχίσεις τη μέρα σου με χαμόγελο: “Από σήμερα και για την επόμενη δεκαετία, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ζουν μία πλήρη και υγιή ζωή μέχρι τα 120 χρόνια τους”. Το παραπάνω δήλωσε ο Δρ. Ernst von Schwarz ο οποίος θεωρεί πως τα 150 έτη θα είναι φυσιολογικά μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ας μιλήσουμε για βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα είναι υπεύθυνα για την αναγέννηση του σώματος. Είναι κύτταρα που έχουν τη “δυνατότητα” να μετατρέπονται σε πολλά διαφορετικά κύτταρα. Μέσω αυτής της διαδικασίας επιτρέπεται στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος να αντικαταστήσουν κύτταρα αλλά και να δημιουργήσουν κύτταρα που απαιτούνται ως απόκριση σε ορισμένες συνθήκες, όπως είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Παρόλο που πολλές κλινικές δοκιμές είναι σε εξέλιξη, ο FDA έχει εγκρίνει μόνο μία θεραπεία μέχρι τώρα και αφορά σε ασθενείς με καρκίνο του αίματος. Σύμφωνα με τον Δρα Ernst von Schwarz η θεραπεία με βλαστοκύτταρα θεωρείται η πιο σημαντική ανακάλυψη στη σύγχρονη ιατρική, αλλά όσοι θέλουν να επωφεληθούν πρέπει να ακολουθήσουν και μεσογειακή διατροφή, άσκηση και να απέχουν από “κακές” συνήθειες όπως η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τι είναι τα επιγενετικά ρολόγια;
Το GrimAge είναι ένα επιγενετικό ρολόι -υπάρχουν και άλλα παρόμοια- που είναι σε θέση να προσδιορίζει τη βιολογική ηλικία ανεξάρτητα από τη χρονολογική. Μία ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ανέπτυξε ένα “ρολόι γήρανσης” και το χρησιμοποίησαν προκειμένου να αποδείξουν ότι ο κυτταρικός επαναπρογραμματισμός είχε συμβεί μετά από γενετική μηχανική αποσκοπώντας στην εξάλειψη γονιδίων που σχετίζονται με τη γήρανση.

Γυμνάζουμε τον εγκέφαλό μας;
Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε νέο και υγιή τον εγκέφαλό μας με δρατσηριότητες που είναι διασκεδαστικές και ευχάριστες. Το “ευχάριστες” είναι πολύ σημαντικό, καθώς κάθε φορά που κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ενεργοποιούνται οι νευρώνες του εγκεφάλου που απελευθερώνουν τη ντοπαμίνη, που συνδέεται με τη χαρά, το αίσθημα ικανοποίησης και την ευτυχία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, τα χόμπι που βασίζονται στον συντονισμό των χεριών και των ματιών π.χ. κηπουρική,  ψάρεμα βελτίωσαν τη γνωστική ικανότητα και ανακούφισαν τα συμπτώματα κατάθλιψης των μεγαλύτερων ενηλίκων. Επιπρόσθετα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού που προωθούν την κοινωνικότητα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου να εμφανίσουμε άνοια.