Υπάρχει μία πόλη στην οποία τα πάντα είναι υπόγεια! Δεδομένου ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται μήπως θα έπρεπε να κατευθυνόμαστε υπόγεια;
Η Coober Pedy είναι μια πόλη με πληθυσμό περίπου 2.500 κατοίκων. Είναι γνωστή και ως η “πρωτεύουσα του οπαλίου” λόγω της ποσότητας των πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται εκεί. Η ονομασία “Coober Pedy” προέρχεται από τον όρο kupa-piti, που σημαίνει “τρύπα των λευκών ανθρώπων”.
Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου, λοιπόν, το 60% του πληθυσμού κατοικεί σε σπίτια χτισμένα στον πλούσιο σε σίδηρο βράχο ψαμμίτη και σιλόπετρας. Είναι εντυπωσιακό ότι υπάρχουν γειτονιές όπου τα μόνα σημάδια κατοίκησης είναι οι άξονες εξαερισμού που βγαίνουν στην επιφάνεια και το υπερβολικό χώμα που έχει πεταχτεί κοντά στις εισόδους… Το Coober Pedy μπορεί να είναι μία παράξενη υπόγεια πόλη, όμως σε προστατεύει από ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Ωστόσο, ο Coober Pedy δεν είναι ο πρώτος υπόγειος οικισμός του κόσμου. Οι άνθρωποι κατευθύνονται υπόγεια για να αντιμετωπίσουν “δύσκολα” κλίματα εδώ και χιλιάδες χρόνια…
Κατέφευγαν στο υπέδαφος για να προστατευτούν και μερικές φορές έχτιζαν ολόκληρες υπόγειες πόλεις.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου έσκαψαν μια σπηλιά στη Νότια Αφρική πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια και ότι οι Νεάντερταλ δημιούργησαν σωρούς από σταλαγμίτες σε ένα γαλλικό σπήλαιο κατά τη διάρκεια μιας εποχής παγετώνων 176.000 χρόνια πριν. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι χιμπατζήδες κοιμούνται σε σπήλαια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιοχές της Σενεγάλης. Στις μέρες μας, τα τεχνητά σπήλαια της περιοχής είναι γνωστά για τις ικανότητες παθητικής ψύξης. Πρόκειται για μια τεχνική δόμησης που περιλαμβάνει τη χρήση σχεδιαστικών επιλογών ενέργειας. Ακόμη, οι αρχαίες στοές και τα περάσματα της Καππαδοκίας “αποθηκεύουν” χιλιάδες τόνους προϊόντων που διαφορετικά θα έπρεπε να διατηρούνται σε ψυγεία.
Η ζωή κάτω από τη γη…
Τη δεκαετία του ’70 στην Κίνα κατασκευάστηκε ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα. Το Dixia Cheng Underground City χρησίμευε ως στρατιωτικό αρχηγείο και διοικητικό κέντρο για την κινεζική κυβέρνηση.
Η Setenil de las Bodegas είναι μία πόλη της Ισπανίας όπου τα κτίρια έχουν χτιστεί σε γκρεμούς και σε σπηλιές, παρέχοντας φυσική μόνωση και προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στο Μόντρεαλ του Καναδά υπάρχει ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων και χώρων το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα. Έτσι συνδέονται κτίρια, καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις στο κέντρο του Μόντρεαλ.
Το γνωστό αλατωρυχείο Wieliczka στην Πολωνία λειτουργούσε για περισσότερα από 700 χρόνια. Τόσο οι υπόγειοι θάλαμοι όσο και οι σήραγγες χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
O πρώτος ποδηλατόδρομος κάτω από τη γη
Στη Νορβηγία βρίσκεται η μεγαλύτερη συνδυαστική διαδρομή για ποδήλατα και πεζούς. Η διαδρομή έχει μήκος 2,9 χλμ. και διασχίζεται μέσα σε 10 λεπτά με ποδήλατο και σε 30 έως 45 λεπτά με τα πόδια.
Το Fyllingsdalstunnelen είναι ένα ποδηλατικό τούνελ που περνά μέσα από το βουνό Løvstakken και συνδέει τις περιοχές Fyllingsdalen και Mindemyren της πόλης Bergen. Στη συνέχεια οι ποδηλάτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης μέσω διάφορων διαδρομών που με την προσθήκη του Fyllingsdalstunnelen, συνθέτουν έναν εντυπωσιακό διάδρομο συνολικού μήκους 7,8 χλμ!