H Tεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές

Η συνεισφορά της ΑΙ μπορεί να είναι πολύτιμη και για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που τα τελευταία χρόνια εντείνονται, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μιας ψηφιακής λύσης στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων, χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη. Ειδικότερα, τοποθετήθηκαν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της Ελλάδας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός. Με τη βοήθεια της ΑΙ εντοπίζονται οι εστίες καπνού και η Πυροσβεστική λαμβάνει αυτοματοποιημένες ενημερώσεις με σημείο γεωεντοπισμού. Η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών, δεδομένου ότι θα έχει καταγεγραμμένο τον χώρο και τον χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.

Τι ρόλο παίζουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Τα εργαλεία θα εγκατασταθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας επειδή οι εγκαταστάσεις κεραιών παρέχουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού αλλά και ύψος. Χάρη σε αυτό “αναλαμβάνουν” και τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές των οποίων η εργασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Συγκρατημένη αισιοδοξία
Ακόμα είναι νωρίς για να πούμε ότι πρόκειται για συστήματα που λειτουργούν ικανοποιητικά, καθώς αυτό πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και αν όλα εξελιχθούν ομαλά και το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.