Η Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης!

Η εβδομάδα μας αρχίζει με ένα ταξίδι στην πόλη του μέλλοντος! Αν και φθινόπωρο, θα ταξιδέψουμε στην Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης. Φύγαμε λοιπόν για Μεντεγίν! Μπορεί να μην σας λέει πολλά, όμως το παράδειγμά της ήδη το ακολουθούν αρκετές πόλεις…

Το Μεντεγίν βρίσκεται στην Κολομβία και ήταν γνωστό για τους… λάθος λόγους! Ήταν η “πρωτεύουσα” των ναρκωτικών αλλά κατάφερε να γίνει πόλη υπόδειγμα. Πώς; Οι πράσινοι διάδρομοί της έχουν ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο για την ψύξη και τα περιβαλλοντικά τους οφέλη.

Πόσο καλά λειτουργεί το έργο και τι μπορούν να μάθουν άλλες πόλεις από αυτό;
Σήμερα, η Oriental Avenue είναι ακόμα ένας τυπικός μεγάλος δρόμος γεμάτος κίνηση και ζωή. Αλλά σε μια ανατροπή των προηγούμενων αποφάσεων για το τοπικό πράσινο, η περιοχή καλύπτεται πλέον και από μεγάλα οπωροφόρα δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Η θερμοκρασία εδώ είναι απολαυστική όλο τον χρόνο και αισθητά καλύτερη από άλλες περιοχές της πόλης που δεν έχουν πράσινη κάλυψη. Οι ποδηλατόδρομοι πλαισιώνουν τους δρόμους και οι πεζοί ξεκουράζονται σε παγκάκια στη σκιά.

Η «Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης» χάρη στο εύκρατο κλίμα της έχει καταφέρει να προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο, αλλά η αυξανόμενη αστικοποίηση την είχε “εκθέσει” στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, όπου τα κτίρια και οι δρόμοι απορροφούν και διατηρούν τη θερμότητα. Οι νέοι πράσινοι διάδρομοι, ωστόσο, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην αντιστροφή αυτού του αντίκτυπου, με μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία.
Το Μεντεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας μετά την Μπογκοτά, ξεκίνησε το πρόγραμμα «πράσινων διαδρόμων» το 2016 λόγω ανησυχίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αυξανόμενη ζέστη. Αποτελούμενο από περισσότερους από 30 πράσινους διαδρόμους, συνδέει πρόσφατα “πράσινες” παρυφές δρόμων, κάθετους κήπους, ρυάκια, πάρκα και κοντινούς λόφους. Αρχικά το έργο περιελάμβανε τη φύτευση περίπου 120.000 μεμονωμένων φυτών και 12.500 δέντρων σε δρόμους και σε πάρκα, με 2,5 εκατομμύρια νέα μικρότερα φυτά και 880.000 δέντρα να φυτευτούν σε όλη την πόλη μέχρι το 2021. Η ιδέα ήταν να συνδεθούν οι χώροι πρασίνου στην πόλη μέσω λεωφόρων και δρόμων που περιβάλλονται από δέντρα και σκιά. Η αρχική επένδυση για το έργο κόστισε συνολικά 16,3 εκατομμύρια δολάρια και η ετήσια συντήρηση κόστισε 625.000 δολάρια το 2022.

Το έργο έχει γίνει πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων του στην ψύξη της πόλης. Εκτός από τη μείωση της ζέστης, οι ειδικοί λένε ότι υπόσχεται τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και ότι έχει επαναφέρει την άγρια ​​ζωή στην πόλη.

Σε μια εποχή αυξανόμενης ανησυχίας για τους καύσωνες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ειδικά σε πόλεις, όπου η αστική θερμική νησίδα μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις θερμοκρασίες, η προσέγγιση του Mεντεγίν με τους πράσινους διαδρόμους προσφέρει μια χαμηλού κόστους, δημοφιλή λύση την οποία άλλες πόλεις προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να αντιγράψουν!